Zoete aardappel werd onlangs nog door Jamie Oliver gebombardeerd tot superfood. De knollen bevatten ontzettend veel vezels, vitaminen en mineralen die uitstekend door het lichaam worden opgenomen. Wij sommen 5 tips op, om ze zelf te kweken!

  1. Zoete aardappel vermeerder je met pootgoed. Je stopt met andere woorden nieuwe, kleine exemplaren in de grond die groeien en uiteindelijk een hoop nieuwe opleveren. Een beetje te vergelijken met de teelt van aardappelen. Alleen kweek je deze plant voor in de kas vanaf maart en april. Stop telkens één tot twee knolletjes in een pot, bedek ze met grond en geef water. Grote knollen kun je ook in stukjes snijden. Na amper zeven tot negen dagen zie je de eerste scheuten tevoorschijn komen.
  2. Vanaf half mei, na de ijsheiligen, kunnen ze naar buiten. Je kunt ze een plek geven in de moestuin, of, beter nog, plant ze in een grote pot en geef de plant een plekje op je terras.
  3. Omdat de zoete aardappel een zuiderse groente is, is het belangrijk om ze het zonnigste en warmste plekje in de tuin te geven. De grond is het liefst voedzaam en goed losgemaakt. Zware kleigronden remmen de groei af en kunnen schimmels veroorzaken.
  4. Bedek de basis van de stengels met aarde, te vergelijken met het aanaarden van aardappelen. Geef in vollegrond af en toe water wanneer het lange tijd droog is. In pot doe je dat bijna dagelijks.
  5. De plant kent nauwelijks vijanden in onze gebieden. Wel opletten voor slakken, die lusten de jonge blaadjes.
Anderen lezen ook:  Eenslachtige en tweeslachtige bloemen

Alternatieve kweekmethode
Je kunt de knollen meteen planten, of via een alternatieve kweekmethode laten voorkiemen in een bokaal met water. Je doorprikt de knol dan met 2 of 3 satéprikkers en hangt die in het potje, net in het water. Na anderhalve week vormt de knol wortels en zie je de eerste scheuten verschijnen.

zoete aardappel kweken