Het is volop herfst, en dat heeft zo zijn charme. Maar dat betekent ook meteen het einde van een drukke zomer. De moestuin wordt alsmaar kaler en terwijl we vorige maand nog ontzettend veel zomergroenten te verwerken kregen, biedt de moestuin ons nu een hoop najaarspareltjes. En pompoenen, natuurlijk. Veel pompoenen.

Bladeren weghalen of niet?

We willen onze tuinen in Nederland en België doorgaans altijd te netjes hebben. Alles moet opgepoetst worden, bladeren worden weggeveegd en nog voor ze allemaal hebben gebloeid, worden ook alle vaste planten met de grond gelijk gemaakt. Winterklaar maken, denkt men. Toch is er een verklaring. Bladeren in de tuin zijn goed, daar schuilen nuttige insecten in en doen dienst als mulch voor de grond in je siertuin of moestuin. Haal dus niet zomaar alle bladeren weg, maar verzamel het en verdeel het over je moestuintje.

Pompoenen oogsten

Net voor de eerste nachtvorst moeten alle pompoenen naar binnen gehaald worden, ze zijn namelijk gevoelig voor koude temperaturen. Maar wanneer is een pompoen precies rijp?

  • De vrucht klinkt hol als je er licht op tikt
  • De vruchthuid of schil is hard en niet meer week
  • De pompoen heeft zijn definitieve kleur
  • Het vruchtsteeltje is droog en kurkachtig

Zot van zoete aardappel

Zoete aardappel of bataat wordt tegenwoordig omschreven als superfood. Goed voor de gezondheid dus en al helemaal geweldig in de keuken. De smaak is nootachtig en vol, de kleur van de knollen fel oranje en in een aantal gevallen zelfs paars. De plant groeit in onze tuinen op een zonnige plek of in een pot, op je terras of balkon. Zoete aardappel plant je in april en oogst je in oktober, net voor de eerste nachtvorst. Hoe langer je de knollen in de grond kunt laten zitten, hoe groter ze uiteindelijk worden.

Anderen lezen ook:  Download onze gratis zaai-en oogstkalender

Opgepast voor de wintervlinder

De wintervlinder is een vervelend insect dat in het voorjaar de knoppen van je fruitbomen kan aantasten. De vrouwtjes vlinder klimt zich een weg naar boven en zet eitjes af. Om dat probleem aan te pakken kun je een lijmband rond de stam van de boom of struik vastmaken. Een lijmband is een biologisch bestrijdingsmiddel en kan tegenwoordig in zowat alle tuincentra verkregen worden.

Bekijk ook onze tips voor de moestuin in oktober.