Het is alweer oktober in moestuinland. De nachten worden opvallend kouder en de dagen korter. Je oogst nu de allerlaatste zomervruchten, maar ook pompoenen, zomerkolen en zelfs bietjes. Bekijk ons overzicht.

Wat met onrijpe tomaten?

Groene, onrijpe vruchten haal je vanaf oktober van de tomatenplant en laat je binnenshuis narijpen. Doe dat in een bakje of kistje, waarin je de vruchten verdeelt. Zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar gedrukt liggen, dat kan kneuzingen in de hand werken, met schimmels tot gevolg. Leg in die bak of kist een rijpe banaan en binnen een anderhalve week zijn je vruchten klaar om gegeten te worden. Fruit bevat namelijk ethyleengas dat het rijpingsproces versnelt.

Ga verder in de kas

Vanaf oktober is het buiten in de moestuin te koud en te nat aan het worden om nog met succes te oogsten. Wil je toch nog af en toe blijven oogsten, ga dan verder in de kas of koude bak. De zon kan het binnenin flink warm maken, waardoor je het seizoen met wel 1 maand kunt verlengen. Plant nog wat kervel, veldsla, spinazie of kropsla.

Over kolen en bietjes

Heel veel kooltjes zijn winterhard, maar witte, rode en spitskolen moeten voor de eerste nachtvorst naar binnen. Ze zijn niet of nauwelijks winterhard en kunnen schade lijden bij hevige vrieskou. Maar ook bietjes moeten naar binnen, voor het buiten echt koud wordt. Oogst ze en bewaar ze in kistjes met vochtig zand. Daar kun je ze gerust een paar weken bewaren.

Dikke winterjas

Vanaf eind oktober loopt het groene leven in de moestuin op zijn eind. De perceeltjes waar geen groenbemester op groeit kun je nu maar beter bedekken met een flinke laag compost – of bladcompost. Dat zorgt ervoor dat het bodemleven een paar weken langer actief kan blijven (win-win voor de bodem) en je in die periode nauwelijks onkruiden de kans geeft om alsnog te kiemen.

Anderen lezen ook:  Zelf witlof telen

Breng pompoenen naar binnen

Vanaf oktober wordt de kans op nachtvorst reëel. Meestal op het einde van de maand, maar afhankelijk van de weersvoorspellingen kan het ook een paar weken vroeger. Omdat je tegen die tijd alle vorstgevoelige planten naar binnen moet halen en je zeker alle pompoenen uit de moestuin wil hebben is het goed om vanaf nu het weerbericht goed in de gaten te houden. Onder andere pompoenen zijn erg vorstgevoelig en kunnen al na één nacht lichte vorst grote schade lijden. Bewaar ze binnen in kistjes, op een donkere en koele plek. Leg ze naast elkaar (niet op elkaar) en controleer regelmatig op bederf. Een pompoen kun je echter ontzettend lang bewaren, als de omstandigheden goed zijn. Ze worden zelfs zoeter als je ze langere tijd laat liggen.

 

Openingsfoto: Hanke Arkenbout