Krokussen die in de herfst bloeien zijn op zich al apart. Tenminste, dat denken heel wat mensen. Krokussen bloeien immers in het vroege voorjaar, niet? Toch zijn er een aantal soorten die dat tegenspreken. Neem nu de saffraankrokus. Saffraan is een peperdure specerij die doorgaans professioneel in lageloonlanden wordt gekweekt. Een kilogram saffraan heeft namelijk een waarde van om en bij de 30.000 euro. Maar ook in Europa vind je de saffraankrokus terug. Of in je eigen tuin. Want je kunt ze zelf kweken. Denk niet meteen om een handeltje op te zetten in het kweken van saffraankrokussen, want dat kan je weleens ontgoochelen. Voor één kilogram saffraan heb je namelijk al gauw 200.000 planten nodig. 

Zelf saffraan kweken

Je mag dan niet in staat zijn om eigenhandig een saffraanhandel op te zetten, toch kun je een aantal bollen in de tuin planten. De bloemen zien er werkelijk prachtig uit en de meeldraden waarin het peperdure spul verborgen zit, krijg je er gratis bij. Saffraankrokussen plant je beter op een zonnig plekje met een goed gedraineerde bodem. Aan stilstaand water hebben ze een hekel. De grond moet ook goed bekalkt zijn, als je wilt dat ze ooit gaan bloeien. Of plant ze in een pot. Dat lukt nog het best, leert de ervaring. Neem een middelgrote pot met een inhoud van drie tot maximaal vijf liter, vul die met grond en plant er de kleine bollen in. Er zijn 2 soorten bollen. De grote en de kleine. Kleine bollen zullen nog een tijd moeten groeien om uiteindelijk bloemen te dragen. Grote bollen geven dan weer meteen resultaat. Je plant ze in de zomer om in het najaar de eerste bloemen te zien te krijgen.

Anderen lezen ook:  Tomatillo of Physalis ixocarpa

Wanneer oogsten?

De bloemen bloeien in de herfst. Dat is het moment om te oogsten. Wees aandachtig, want je moet vrij snel handelen. Zodra de bloem open is gegaan en de ochtenddauw is opgedroogd, knip je de drie stampers onderaan af. Leg ze op een droge plaats en bewerk ze vrijwel meteen. Je maakt de stampers open en haalt eruit wat erin zit. Geen fijngevoelige vingers? Dan kan een pincet wonderen verrichten. Het hele proces lijkt nogal omslachtig te zijn, maar zodra je erin geslaagd bent om je eigen gekweekte saffraan te verwerken in je gerechten, dan ben je nog zo trots. Pak er gerust mee uit bij je collega-tuiniers!