Op deze pagina kun je onze gratis zaaikalender downloaden. Met de start van het nieuwe moestuinseizoen is dit geen dag te vroeg, toch? Je leest er wanneer je precies zaait en wanneer je vervolgens voor het eerst kunt oogsten. Het kan niet meer misgaan! Klik hieronder op downloaden en check de hele kalender. Veel moestuinplezier!

Er zijn zo veel gewassen die je kunt zaaien, dat het onmogelijk is om van ieder gewas precies te weten wanneer je het kunt zaaien en oogsten. Om je hier wat bij te helpen, hebben wij de meest populaire moestuingroenten voor je in één zaai- en oogstkalender samengevat! Ben je nog op zoek naar wat handige tips? Die geven we je verderop in dit artikel.

Let op de zaaikalender

Wil je gaan zaaien, let dan op de zaaikalender. Hierin staat wanneer en hoe je je zaden moet zaaien. Daarbij kun je in de zaaikalender ook vinden wanneer je je gewassen kunt oogsten én staat er per gewas een handige tip in. Een zaaikalender is voor veel moestuiniers onmisbaar, op onze zaaikalender kun je de populairste en makkelijkste groenten om te zaaien vinden.

Niet te veel zaaien

Ga je aan de slag met zaaien, ga dan eerst na hoeveel planten je kwijt kunt in je moestuin en hoeveel planten je graag wil hebben. Zaai dus niet direct het hele pakje, dat is meestal teveel en dan heb je straks opeens 20 courgetteplanten. Tenzij je een winkel of een kleine kwekerij wil beginnen, is dat sowieso te veel.

Anderen lezen ook:  De moestuin in juni

Je zaden verzorgen

Heb je gezaaid, druk de grond dan lichtjes aan en bedek de zaadjes met een dun laagje grond. Hoe diep je de zaden precies moet zaaien, verschilt per gewas. Meestal hoeven ze niet erg diep. Geef de zaden goed water, maar doe dat voorzichtig, zo voorkom je dat de zaden wegspoelen en er geen plantjes in je potjes verschijnen. Zet je potjes vervolgens op een lichte en warme plek, dit vinden de meeste planten erg fijn en bevorderd het kiemproces.

Je plantjes uitplanten

Als je zaailingen eenmaal groot genoeg zijn, kun je ze gaan uitplanten. Haal de plantjes uit de potjes. Heb je er meerdere in één potje staan, haal ze dan voorzichtig uit elkaar. Afhankelijk van het gewas kun je de zaailingen in de volle grond, in potten of in de kas plaatsen. Geef ze na het verplanten voldoende water, zo kunnen de wortels makkelijker wennen aan de nieuwe omstandigheden.

Tips voor oogsten volgens de zaaikalender

In onze zaaikalender kun je ook vinden wanneer je je gewassen kunt oogsten. Ga je oogsten, dan kun je dat het beste in de ochtend doen. Je gewassen zijn dan uitgerust van de warme dag die eraan vooraf ging en er zit meer smaak in je groenten en fruit. Laat je groenten ook niet te lang aan de plant hangen, dat zorgt ervoor dat ze te rijp worden én dat ze hun smaak verliezen. Probeer verder pas te oogsten als je iets wil eten. Zo voorkom je dat je groenten een paar dagen of een week in je koelkast liggen voordat je ze opeet. Ook dat zorgt er namelijk voor dat ze smaak verliezen.

Anderen lezen ook:  Tomaten zaaien