Ga je zoeken, dan kom je vrijwel op iedere moestuin gerelateerde site wel een bericht tegen over makkelijke groenten om te kweken. Wil je beginnen met een moestuin, dan wil je natuurlijk eerst met de meest makkelijke groenten beginnen. Toch kloppen die lijstjes niet altijd even goed. In dit artikel sommen we vijf gewassen op die wij zelf als enorm gemakkelijk hebben ervaren.

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Ben je op zoek naar makkelijke groenten, dan zijn er een aantal gewassen die je echt wel over kunt slaan. Zo zijn aubergine’s en paprika’s nou niet echt makkelijke groenten om mee te starten. Ook tomaten zijn ingewikkeld; er kan van alles mee fout gaan en er zijn enorm veel soorten van. Wil je dus makkelijke groenten kweken, lees dan eerst dit lijstje eens door.

1. Radijsjes

Radijsjes kom je in eigenlijk ieder lijstje wel tegen, ook in dat van ons! Radijsjes groeien erg snel, je kunt ze meestal al binnen vier tot zes weken oogsten. Ze hebben enorm weinig verzorging nodig en omdat ze zo snel groeien, kun je ze meerdere keren per seizoen zaaien en ook weer oogsten. Zo kun je dus eigenlijk het hele moestuinseizoen genieten van radijsjes! Lekker voor in een stamppot, of gewoon zo uit het vuistje.

makkelijke groenten, radijs, radijsjes

2. Rucola

Ook rucola groeit snel en is bijna niet te stoppen als je het eenmaal gezaaid hebt. Ga je rucola zaaien, zaai dan niet te dicht bij elkaar. Zo zorg je ervoor dat je mooie, sterke plantjes krijgt die heerlijk smaken. Rucola kun je van maart tot en met oktober zaaien. Zaai dus ook niet het hele zakje tegelijk, want dan kun je je rucola allemaal tegelijk oogsten. Je kunt beter verschillende rijen zaaien en steeds één of twee weken wachten per rij. Zo kun je echt het hele jaar door rucola eten.

Anderen lezen ook:  Pompoen oogsten

Makkelijke groenten, rucola

3. Courgette

Courgette is een van onze favorieten en we zijn waarschijnlijk niet de enige! Courgetteplanten zijn enorm makkelijk. Je kweekt ze op, je zet ze in de volle grond en klaar is Kees. Wel heb je er best wat plek voor nodig en moet je ze in droge periodes regelmatig wat water geven, de planten worden namelijk erg groot. Let er vooral op dat je niet te veel courgettes zaait.  Heb je een huishouden van vier personen, dan heb je aan twee courgetteplanten eigenlijk wel genoeg.

Makkelijke groenten, courgette

4. Pompoen

Pompoen is eigenlijk een beetje hetzelfde als courgette, al neemt pompoen nóg meer ruimte in beslag en gaat deze ook behoorlijk woekeren. Zorg er dus voor dat je plek hebt voor die pompoen. Tegenwoordig laten veel mensen hun pompoen ook klimmen  en binden ze ze bijvoorbeeld vast aan een boog of hek. Zo nemen ze geen plek over de grond meer in beslag en het ziet er nog leuk uit ook!

Makkelijke groenten, pompoen

5. Palmkool

Palmkool is een beetje een vergeten groente, maar wel bezig aan een opmars. Deze enorm makkelijke groente groeit mooi omhoog en kan erg goed tegen vorst. Rupsen en slakken zijn ook gek op palmkool, dus dat moet je wel een beetje in de gaten houden. De plant is gelukkig supersterk, dus hij komt daar gemakkelijk weer overheen. Daarbij is de palmkool tweejarig. Super makkelijk dus!

palmkool