Het tomatenseizoen is nu echt begonnen. De eerste vruchten zijn rijp en als alles goed gaat oogst je nu tot eind september en vaak ook in oktober, als het weer meezit. Toch is het werk nog niet gedaan. Je moet dieven, bladpluk toepassen en de planten toppen. Aan de slag, dus!

1. Dieven of luizen
Dieven wordt in de volksmond ook wel luizen genaamd. Dieven is het verwijderen van okselscheuten die tussen de steel en het blad groeien. Het houdt je planten netjes en zorgt ervoor dat ze niet in elkaar vast raken. Een goede luchtcirculatie is namelijk ontzettend belangrijk om een droog en schimmelvrij gewas te behouden. Dieven doe je elke week, en vergt bij herhaaldelijk toepassen niet meer dan 5 minuten werk. Vermijd het gebruik van snoeischaren, die kunnen ziekten verspreiden. Bestuif wat basaltmeel (een oud lavagesteentemeel) tijdens vochtige periodes over de wonden van de plant, zo voorkom je schimmels die zich een weg naar binnen zoeken.

 

 

2. Bladpluk bij tomaten
Vanaf augustus, en vaak al vanaf juli, is het handig om af en toe wat bladpluk toe te passen bij tomaten. Tomaten groeien van nature erg hard en produceren vrij veel bladeren. De bladeren die zonlicht wegnemen van vruchten haal je maar beter tijdig weg, wanneer ze de neiging hebben rijp te worden. Haal niet meteen teveel blad weg, de plant moet immers wel nog aan bladgroenverrichting kunnen doen (fotosynthese). Hier en daar een enthousiast blad weghalen is dan weer wel prima.

3. (s)Toppen in augustus
In het wild groeien tomaten tot ze er letterlijk bij neervallen. Bij ons, in de kas, mag het iets minder chaotisch. Om ervoor te zorgen dat alle vruchten tijdig rijp kunnen worden is het aan te raden om vanaf half augustus de kop uit de plant weg te halen. Je stopt op die manier de groei en de plant vormt geen nieuwe bloemen en vruchten meer, wat er uiteindelijk voor zal zorgen dat alle groene vruchten alsnog rijp worden. De bekendste soorten zijn niet zelftoppend, een deeltje wel. Er zijn soorten die 3 tot 4 meter hoog kunnen worden en er zijn soorten die amper 1 tot anderhalve meter hoogte bereiken. Goed informeren, dus!