Tuinexpert en hoofdredacteur Angelo Dorny houdt van tomaten. Hij is er dol op en kweekt ze al jaren met veel enthousiasme. Tomaten vind je in de kleuren zwart, geel, rood, oranje, blauw en zelfs in het wit. Ook streepjes zijn geen uitzondering. Wij stelden hem 3 ultieme tomatenvragen.

  1. Groente of fruit?
    “De vraag die op de lippen van iedere tuinier brandt: zijn tomaten groente of fruit? Ik krijg de vraag wel 10 keer op een dag gesteld. En helaas heb ik dan niet een eenduidig antwoord klaarstaan. Tomaten worden bij ons als groente gekweekt, als je het standpunt van de tuinbouwkundige definitie volgt. Daar wordt gezegd dat elke vrucht die groeit aan een kruidachtige plant, als groente wordt beschouwd. Dat betekent concreet dat tomaten, maar ook meloenen groenten zijn. Taalkundig is het dan weer fruit, omdat fruit wordt beschreven als eetbare vruchten. En zo zijn er nog wel een paar definities die haaks op elkaar staan. Voor mij is een tomaat een lekkere vrucht uit de moestuin. Wat het precies is, is voor mij niet het allerbelangrijkste.”
  2.  Altijd ziek?
    “Niet altijd, maar wel vaak jammer genoeg. Tomaten hebben een hekel aan vocht en net dat vormt in ons klimaat een probleem. In de openlucht worden ze in de zomer blootgesteld aan regen, zon en warmte: de perfecte cocktail voor ziekten en schimmels. Om de kans op schimmels te halveren is het vaak al voldoende ze in een kas te planten, of onder een afdakje in de moestuin. Ik zweer bij een ecologische tuin, dus chemische producten om schimmels te bestrijden komen er hier niet in. Ik laat de natuur haar werk doen, en af en toe help ik haar een handje. Door vaak te beluchten en condensatie te voorkomen, kun je in de toekomst veel problemen vermijden.”
  3.  De lekkerste?
    “Dat is een beetje appels met peren vergelijken. Er zijn zo ontzettend veel variëteiten met elk een andere smaak, dat het kiezen van één favoriet bijna onbegonnen werk is. Wat ik je wel kan vertellen is dat groene en zwarte tomaten erg boeiend zijn. Ze smaken zoet en toch zuur, en bevatten bijna altijd de perfecte balans – zoals een tomaat voor mij hoort te zijn. Tomaten, welke kleur ze ook mogen hebben – smaken trouwens altijd naar tomaat. Dat is voor veel mensen al een hele opluchting.”
Anderen lezen ook:  Mini pottomaatjes