De zaaigekte is officieel weer in het land. In zowat elke woonkamer of keuken staan nu zaaibakjes of enkele potjes, klaar om de eerste zaden te ontvangen. Je kunt kant-en-klare zaaibakjes kopen in het dichtstbijzijnde tuincentrum, of je kunt kiezen voor de kosteloze alternatieven. Of hoe je wc-rolletjes en botervlootjes een tweede leven geeft. Upcycling, ook in de moestuin!

eierdoos zaailingen

1. Eierdoos: Een kartonnen eierdoos fungeert prima als zaaibakje. Meer nog: je kunt het karton gewoon in de tuin planten, het wordt probleemloos door de bodem opgenomen en verwerkt. Let wel op dat je eierdozen zonder verf gebruikt!

 

wc rolletjes als zaaibakje

2. WC-rolletjes: gooi deze kartonnen rolletjes uit het kleinste kamertje niet zomaar weg, maar gebruik ze als recipiënt om zaden in te zaaien of plantjes in te planten!

botervlootje als zaaibakje

3. Het plastic botervlootje: een klassieker van formaat. Erg geschikt om in te zaaien!

plastic potjes

4. Plastic potjes of yoghurt potjes: altijd een succes, deze plastic potjes. Maak ze goed schoon en zaai er je favoriete zaden in. Ideaal om budgetvriendelijk aan de slag te gaan!

champignon bakjes

5. Champignon bakjes: de blauwe of grijze bakjes waarin deze paddestoelen worden verpakt zijn erg geschikt om zaden in te zaaien. En het plastic deksel doet het prima als mini-kasje!

Welke zaaibakjes gebruik jij?
Heb je ook een tip? Graag! Laat ons hieronder weten welke zaaibakjes jij gebruikt!

Anderen lezen ook:  Tatsoi kweken