Vergeten groenten zijn groenten die lang geleden werden gekweekt maar door omstandigheden achterop zijn geraakt en niet meer in onze tuinen voorkomen. Gelukkig zijn die gewassen aan een opmars bezig en kun je ze onmogelijk nog vergeten noemen. Ook chefs gaan ermee aan de slag om nieuwe smaakervaringen te creëren. Ontdek hieronder 5 fascinerende groenten, die je voortaan nooit meer mag vergeten.

1) Pastinaak
Al een paar jaar niet meer zo vergeten. Tegenwoordig gaat iedere fervente moestuinier ermee aan het experimenteren in de tuin. Voor de aardappel aan populariteit won, heerste onder andere pastinaak over soep en pureetjes.

2) Aardpeer
Een topper in moestuinland. De plant bloeit aan het eind van de zomer met gele bloemen en groeit bijzonder hard: ze wordt niet voor niets als invasieve plant omschreven. De knollen bezitten een typische notensmaak en zijn erg geliefd bij wildgerechten.

3) Koolrabi
Koolrabi behoort tot de koolgewassen. Hij vormt een verdikte steel waaruit bladeren voortkomen. Je vindt ze tegenwoordig ook in de supermarkt, waar ze groen en paars zijn. Je kunt ze bakken, maar het lekkerst zijn ze rauw, in een salade, waar ze voor een knapperige structuur zorgen.

4) Snijbiet
Snijbiet wordt ook wel warmoes genoemd, terwijl er theoretisch gezien enkele verschillen zijn. Hoe dan ook, snijbiet is populair vanwege de felle kleurtjes die gelijk opvallen in de massa. Maar niet iedereen is er dol op: vooral kinderen vinden de smaak, die nogal aardachtig is, niet lekker. In de tuin kun je ze bijna een jaar rond zaaien en planten.

5) Wortelpeterselie
Deze wortelgroente wint tegenwoordig – terecht – heel wat harten voor zich. Wortelpeterselie is zoals de naam al doet vermoeden een peterseliesoort waarvan de verdikte wortel wordt gegeten. De smaak is intens maar zoet. Heerlijk in soep, maar ook in puree of kort gebakken met spekblokjes en sjalot.

Anderen lezen ook:  Wat is een F1 hybride?

Meer info?
Raadpleeg onze ’12 maanden in de moestuin’ special! Klik hier om te bestellen.