Als je groenten, kruiden of bloemen in de kas hebt gezaaid en opgekweekt, dan is het belangrijk je planten tijdig af te harden. De kasplanten zomaar buiten planten, zonder dat ze aan temperatuurschommelingen, wind en omgevingstemperaturen zijn blootgesteld resulteert in zwakke exemplaren die na de eerste hevige regenbui tegen de grond gaan.

Door je planten af te harden, kun je sterkere planten kweken. Het afharden van een plant is niet altijd nodig, maar bijvoorbeeld bij een plant zoals gember is het wel aan te raden. In dit artikel vertellen we je alles over het afharden van je moestuinplanten.

Waarom is afharden nodig?

Planten die in een kas of binnenshuis worden opgekweekt, groeien op in een gecontroleerde omgeving. De temperaturen zijn stabiel, ze worden niet blootgesteld aan wind, en krijgen doorgaans regelmatig water zonder te veel schommelingen in vochtigheid of intensiteit van de zon. Hoewel deze omstandigheden ideaal zijn voor jonge planten om te ontkiemen en te groeien, zijn ze niet representatief voor de buitenwereld. Buiten krijgen planten te maken met wind, kou, regen en wisselende lichtomstandigheden. Zonder de juiste voorbereiding, zullen kasplanten snel stress ervaren en verzwakken wanneer ze ineens aan deze omstandigheden worden blootgesteld.

Het doel van afharden is om je planten geleidelijk aan deze nieuwe omstandigheden te laten wennen. Dit zorgt ervoor dat ze sterke stengels ontwikkelen, beter bestand zijn tegen weersveranderingen en uiteindelijk meer kans hebben om goed te gedijen in je tuin.

Hoe werkt afharden?

Afharden gebeurt stapsgewijs. Dit proces begint meestal enkele weken voordat je van plan bent om je planten definitief buiten te planten. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit het beste kunt doen.

Anderen lezen ook:  Oca du Pérou

Start op een beschutte plek

Begin het afharden door je planten overdag buiten te zetten op een beschutte plek. Dit kan bijvoorbeeld een plek zijn tegen een muur, waar ze wat wind vangen, maar nog steeds beschermd staan tegen de volle zon en hevige regenbuien. Laat ze hier een paar uur per dag wennen aan de omstandigheden.

Verleng de blootstelling

Naarmate de dagen vorderen, kun je de tijd die de planten buiten doorbrengen geleidelijk verlengen. Zet ze steeds een paar uur langer buiten en geef ze geleidelijk meer blootstelling aan de wind en zon. Dit proces duurt meestal ongeveer een week. Zorg ervoor dat de planten aan het einde van deze week bijna de hele dag buiten staan.

Buiten laten overnachten

Na een week kun je beginnen met het ’s nachts buiten laten van de planten, mits de nachttemperaturen niet te laag zijn. Let goed op de weersvoorspellingen: als er nachtvorst wordt verwacht, moet je ze nog even binnenhouden of de planten beschermen met een vliesdoek.

Volledig afharden

Na ongeveer twee weken zijn je planten voldoende afgehard. Planten die goed zijn afgehard, hebben sterkere stengels, gezondere bladeren en zijn beter bestand tegen wind en regen. Je kunt ze nu in een pot of in de volle grond buiten planten.

Bescherm tegen extreme omstandigheden

Hoewel afharden betekent dat je planten blootstelt aan de elementen, moet je voorkomen dat ze in extreme omstandigheden terechtkomen. Bescherm ze bijvoorbeeld tegen zware regenval, harde windstoten of felle zon op het heetst van de dag. Te veel van het goede kan je planten juist beschadigen in plaats van versterken. Vooral in het voorjaar kan het weer verraderlijk zijn. Controleer altijd de weersverwachting voordat je je planten ’s nachts buiten laat staan. Late vorst kan jonge plantjes fataal worden. Mocht er vorst voorspeld zijn, breng de planten dan tijdelijk weer naar binnen of dek ze goed af.

Anderen lezen ook:  Eetbare tuinjuweeltjes

Water geven tijdens het afharden

Tijdens het afharden hebben je planten nog steeds regelmatig water nodig. Let goed op dat ze niet uitdrogen, vooral als je ze in de zon zet. Jonge planten kunnen snel uitdrogen, zeker als ze nog niet diep geworteld zijn.

Resultaat: sterke en gezonde planten

Het afharden van je planten kost misschien wat tijd en aandacht, maar het resultaat is de moeite waard. Planten die geleidelijk zijn gewend aan de buitenomstandigheden zijn vaak veel sterker. Ze hebben stevigere stengels, zijn beter bestand tegen kou en wind, en zullen uiteindelijk beter presteren in je tuin. Bovendien zijn ze minder vatbaar voor ziekten en plagen, omdat ze een hogere natuurlijke weerstand hebben opgebouwd.

Voordat je dus vol enthousiasme je opgekweekte planten in de volle grond zet, neem de tijd om ze goed af te harden. Dit verhoogt niet alleen hun overlevingskansen, maar zorgt er ook voor dat je uiteindelijk kunt genieten van een gezonde en rijke oogst.