Pastinaak hoort voor sommigen nog een beetje bij de groep vergeten groenten. Toch komt de groente weer steeds meer op en wordt deze steeds populairder. Niet zo gek, want je kunt hartstikke veel met deze groente en hij is echt heerlijk. In dit artikel vertellen we je hoe je pastinaak het beste kunt kweken.

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Pastinaak is op enorm veel manieren lekker. Zo kun je er bijvoorbeeld een heerlijke chips, soep of zelfs muffins van maken. Pastinaak is relatief makkelijk te kweken en behoeft niet bijzonder veel verzorging. Dat maakt dat de pastinaak enorm geschikt is voor in de moestuin!

Standplaats

De pastinaak is gek op een losse grond, daar doet hij het het beste in. Zoek voor de pastinaak een plekje in de zon, dat maakt de smaak heerlijk. De pastinaak wordt er overigens ook lekkerder van, als er wat vorst overheen is gegaan.

Pastinaak zaaien

Pastinaken zijn ontzettend trage kiemers, het kan soms wel enkele weken duren voordat je tekenen van leven ziet. Heb dus geduld als je pastinaken hebt gezaaid. De zaden hoeven niet diep, 1 centimeter in de grond is voldoende. Houd wel genoeg afstand tussen de zaden en de rijen. Om de 10 tot 15 centimeter plaats je een zaadje. Tussen de rijen kun je het beste ongeveer 30 centimeter open laten. Heb je nog zaad over? Overweeg dan dit toch ook mee te zaaien. De kiemkracht van pastinaakzaden loopt namelijk snel achteruit en is soms het tweede jaar echt al veel slechter geworden.

Anderen lezen ook:  Chioggia biet kweken

Pastinaak

Verzorging

Zeker in de eerste periode hebben jonge pastinaken best veel water nodig. Als zaden tijdens de kiemperiode regelmatig droog liggen, is de kans groot dat ze niet zullen kiemen. Zorg er dus voor dat ze echt voldoende water krijgen. Tijdens het onkruid wieden is het natuurlijk belangrijk dat je erop let dat je geen jonge pastinaken eruit trekt.

Pastinaken zitten een flinke tijd in de grond. Het duurt al snel vijf maanden voordat de pastinaken klaar zijn voor de oogst en het oogstseizoen loopt over het algemeen van november tot en met maart, al hangt dat natuurlijk helemaal af van wanneer je je pastinaken hebt gezaaid. Pastinaken kunnen goed tegen de vorst en ze worden er zelfs lekkerder op als er al wat vorst overheen is gegaan.

Pastinaak oogsten

Zijn je pastinaken klaar om te oogsten, steek ze dan met een riekvork uit. Als je ze trekt, dan trekt je waarschijnlijk alleen het loof mee. Was de pastinaken en draai het loof eraf, zo blijven ze het langst goed. Wel zijn ze het lekkerst als je ze dezelfde week opeet. Wil je niet alle pastinaken tegelijk oogsten, dan kun je er gerust een aantal laten zitten.

Bewaren

Pastinaken zijn in de eerste week na de oogst het lekkerst, maar je kunt ze tot ongeveer drie weken na de oogst bewaren. Daarna worden ze echt minder lekker. In de grond kun je ze wel een stuk langer bewaren, laat ze daarom gewoon nog even zitten als je ze niet direct wil eten. Let er wel op dat je ze bij een erg natte winter wel moet verwijderen, anders gaan je pastinaken rotten in de grond. Verder kun je pastinaken ook in blokjes invriezen. Ze zijn dan nog lekker voor de soep of voor een puree, voor het roosteren en bakken zijn ze vers een stuk lekkerder.