Dingen die je niet wist over pastinaak

pastinaak

De pastinaak is een rasechte ijsbeer. Je kunt namelijk de hele winter lang onafgebroken oogsten, als de grond bewerkbaar is. Het is een fascinerend wortelgewas dat door zijn aparte smaak en textuur terecht in veel moestuinen te vinden is. 

  1. De zaden van pastinaak bewaren niet lang. Hooguit 2 jaar blijven de zaden kiemkrachtig, daarna ben je genoodzaakt nieuwe zaden aan te kopen.
  2. Pastinaak kiemt traag. Het gewas kan er met gemak 3 tot soms wel 4 weken over doen om een teken van leven te geven. Geef de moed dus niet meteen op.
  3. Je teelt pastinaak – net zoals wortelen – het best onder een insectengaas om wortelvlieg te voorkomen. Toch is het opvallend dat de wortelvlieg minder vaak, zelfs nauwelijks de planten gaat belagen.
  4. Je zaait pastinaak vanaf half maart en april. Het gewas neemt daarna maanden een vaste plek in beslag. Je kunt al oogsten vanaf augustus, maar de witte wortel is op zijn best vanaf november en december.
  5. Voor je pastinaak zaait is het belangrijk de grond van je perceel goed los te maken met een woelvork. Een harde ondergrond zorgt immers voor misvormde wortels.
0 Comments
Previous Post
Next Post