Snoeien doet groeien, maar een belangrijke regel die je bij de teelt van aalbessen moet onthouden: de bessen worden gevormd op oud hout. Alles tot net boven de grond afknippen betekent geen bessen. Zo simpel is het! De wintersnoei of onderhoudssnoei is belangrijk om je planten vitaal en gezond te houden. De zomersnoei of vormsnoei zorgt er dan weer voor dat je planten de juiste vorm behouden en er geen wildgroei voorkomt.

Aalbes snoeien in de winter

De ideale periode om de plant kort en gedrongen te houden en luchtig te maken is wanneer ze in rust is. Vanaf november en december, wanneer alle bladeren afgevallen zijn, is prima. Knip dan alle takken weg die tegen elkaar schuren of elkaar kruisen. Zo zorg je voor een goede luchtcirculatie tussen je planten en meer zon, wat resulteert in een vroege oogst. Houd vier, maximaal vijf gesteltakken aan die netjes langs elkaar groeien en de groei niet hinderen. Op deze takken komen de bessen te hangen. Wilde scheuten of jong hout knip je ook het best weg, dat voorkomt later wildgroei. Planten die te groot zijn geworden kun je toppen zonder dat de plant in eerste instantie minder bessen zal produceren. Doe af en toe een stap terug en bekijk de plant van op een afstand. Zo weet je zeker dat ze er van veraf ook goed uitziet en je niet lukraak takken wegneemt.

Wist je dat?
Aalbessen worden ook trosbessen genoemd. Beide benamingen zijn dus correct. Er zijn overigens diverse soorten aalbessen, van wit tot rood. Bekijk onze getipte aalbesrassen

Anderen lezen ook:  3 tips voor vijgen