Een rasechte moestuinier kijkt alweer uit naar het nieuwe seizoen, maar is ook ontzettend blij dat het nu even wat rustiger kan. De tuin is in rust. Met uitzondering van een paar kooltjes en knollen die je nu oogst, is het opvallend stil in moestuinland, en dat zal nog wel even zo blijven.

Te koud buiten? Ga binnen verder!

Je bent dan wel niet in staat om hopen groente uit de moestuin te halen tijdens de wintermaanden, toch kun je binnenshuis aan de slag om jezelf een bescheiden oogst te gunnen. Microgroenten en zelfs kiemgroenten zijn ontzettend gezond en zeer makkelijk te kweken. Je kunt op die manier radijsjes zaaien, maar ook rucola, sla, rode biet en zelfs erwtjes. Neem een bakje of potje en zaai er willekeurig de zaden in. Dek af met verse grond en geef water met een plantenspuit. Wacht geduldig af en geef ze ondertussen een warm plekje bij het raam in je keuken of woonkamer. Na gemiddeld anderhalve week komen de eerste exemplaren tevoorschijn. Na 2 tot 3 weken kun je de eerste scheuten plukken.

Tuingereedschap opbergen

Tijdens de rustige wintermaanden gaat alle tuingereedschap op stal, of in het tuinhok, zoals je wil. Gereedschap dat nu blijft rondslingeren gaat roesten en wordt in de toekomst onbruikbaar. Jammer van je investering dus. Maak het schoon en vet het in met olie. Olijfolie maar ook slaolie is erg geschikt. Hang het droog op en haal het pas weer tevoorschijn als je het echt nodig hebt.

TIP

  • Heb je tuinslangen in de tuin liggen? Koppel ze los, laat het water leeglopen en berg ze netjes en vorstvrij op. Doe je dat niet dan kan de tuinslang bevriezen, gaatjes maken en uiteindelijk onbruikbaar worden.
Anderen lezen ook:  Knolcapucien kweken en oogsten

Feit of fabel: kooltjes smaken beter na een nachtje vorst

Feit! Gewassen die veel zetmeel bevatten – zoals kooltjes – kunnen door middel van vorst natuurlijke suikers aanmaken. Het zetmeel in de plant wordt dus omgezet naar natuurlijke suikers. En daar hoef je helemaal niets voor te doen!