De courante groente en kruiden kennen we ondertussen allemaal, maar er is natuurlijk meer dan dat. Over de hele wereld worden eetbare planten gekweekt die bij ons, om een of andere reden, nooit helemaal zijn doorgebroken. Sommige rassen doen het ronduit slecht in ons klimaat, andere zijn dan weer een verademing voor je moestuinzieltje. Citroengras is er één van. 

Wat je moet weten
Iedereen heeft ooit wel eens citroengras gebruikt in de keuken, of het op zijn minst gegeten in Aziatische gerechten. Want in die Aziatische keuken is het een vaak gebruikte smaakmaker die je gerecht een heel subtiel zuurtje geeft. Maar ook in de tuin voelt citroengras zich opvallend goed, tenminste als je de plant tijdig kunt overwinteren.

Vermeerderen
Je zaait citroengras in het voorjaar vanaf maart. Eind april, begin mei kun je hem dan buiten planten. Of je scheurt moederplanten in gelijke delen, in het najaar. Je kunt de plant in een pot in de vollegrond zetten, zodat je hem aan het eind van het seizoen weer makkelijk kunt binnen halen.

Siergras?
Citroengras ziet eruit als siergras, maar dat is het dus niet. Citroengras is in tegenstelling tot siergras eetbaar. Geef af en toe water en oogst naar behoefte. Probeer uitputting door te veel plukken te vermijden, dat zou er wel eens voor kunnen zorgen dat je Aziatische avontuurtje snel voorbij is.

In de keuken
Van citroengras eet je de stengels niet, maar je laat ze meekoken in soepen, sauzen en stoofpotjes. Verse stengels kun je een week tot 10 dagen in de koelkast bewaren; invriezen kan ook.

Anderen lezen ook:  Zo houd je keukenkruiden in leven

Foto: Björn Van Driessche