Het is officieel lente, en dat zul je geweten hebben! Alle niet vorstgevoelige planten ontwaken vanaf nu uit hun winterslaap, andere worden nu volop gezaaid. Ook de kruidentuin geeft stilaan een teken van leven. Dit is onze top 3 ideale voorjaarskruiden!

  1. Bieslook: gebruik je rauw en past bij veel gerechten. Snipper het loof fijn en strooi ze over nieuwe, gekookte aardappeltjes of over de sla: heerlijk! Bieslook houdt van vochtige, rijke grond. In potten gebruik je gewone potgrond. Geef steeds goed water en zet bieslook in de zon, of halfschaduw. Knip na de bloei terug om nieuwe groei te bevorderen. Bieslook is winterhard.
  2. Munt: Er zijn vele soorten munt verkrijgbaar, zelfs als plantje bij het tuincentrum in de buurt. Gewone groene munt (Mentha spicata) wordt gebruikt in muntthee en in de welbekende mojito. Pepermunt (Mentha x piperita) is heel sterk van smaak en wordt gebruikt in tandpasta en kauwgum. In de keuken kun je pepermunt gebruiken in zoete desserts of als garnering van een toetje. Munt is een echte woekeraar, die je maar beter in een pot kunt zetten. Knip de plant regelmatig terug, om nieuwe groei te bevorderen. Munt sterft bovengronds af tijdens de winter, maar komt in het voorjaar gewoon weer terug.
  3. Rozemarijn: hoort bij de Provençaalse kruiden en wordt vooral in Zuid-Europa veel gebruikt. Het is veelzijdig en past bij vlees, soep en groenten. De smaak is sterk en kan snel overheersen. Doseren is de boodschap. Rozemarijn is een prachtige plant met kleine paarse bloemetjes. Zorg voor een zonnige plek in goed doorlatende grond. In de winter heeft rozemarijn bescherming nodig tegen kou, te veel vocht en schrale wind. Het is een prima potplant.
Anderen lezen ook:  Knoflook kweken