De citroenverbena is alleen al vanwege zijn intense geur een superkruid. Maar de plant heeft in de zomer, met zijn witte bloemetjes, ook een decoratieve waarde. Om nog maar van de mogelijkheden in de keuken te zwijgen. Dit kruid wil je dus zeker in je tuin. 

Citroenverbena kweken

Van april tot augustus bieden tuincentra citroenverbena-plantjes aan. Kweek je het kruid liever zelf? Snijd dan in het voorjaar een aantal stengelstekken van de moederplant.

Stekken

Citroenverbena maakt geen zaden en kun je dus niet zaaien, maar stekken kan wel goed. Dit doe je het best in het voorjaar als de sapstroom op gang is.

Tip: Zorg voor een constante (kamer)temperatuur als je de plantjes zelf kweekt.

citroenverbena kweken

Bodem

Het kruid groeit het beste in de volle grond, in een bodem van zand en leem. Maar omdat hij niet winterhard is – en in de winter naar binnen moet –  is het ook handig om het kruid in een pot te kweken. Stek de plant bijvoorbeeld in een potgrondmengsel van grond en zand.

Voeding 

Geef je citroenverbena tijdens de zomer extra meststoffen, dit kunnen korrels of vloeibare voeding in het gietwater zijn.

citroenverbena in bloei

Zonnige ligging

Zet de citroenverbena op een zonnig plekje. Van oorsprong komt de plant uit Zuid-Amerika en is het dus een echte zonaanbidder!

Tip: Houd muggen weg door het kruid vlak bij je terras te zetten.

Water geven

Geef het kruid in de zomer in pot dagelijks water. Is het heel warm, dan mag je zelfs 2x per dag gieten. Planten in de volle grond redden zich meestal zelf wel, behalve als het een lange periode erg droog is. Geef dan extra water. Ook citroenverbena die je net in de volle grond hebt geplant, geef je extra water.

Anderen lezen ook:  Kweek je eigen MoestuinMaatjes

citroenverbena kweken

Citroenverbena in de keuken

Het kruid doet het uitstekend bij visgerechten, maar ook je kipbereiding tilt dit kruid naar een hoger niveau. Of probeer er eens thee van te maken of wat dacht je van home made limonade. Heerlijk! En gezond, want het kruid zuivert het bloed en de lever.

citroenverbena_thee

Tip: Leg een bosje citroenverbena in je kledingkast. Fris linnengoed gegarandeerd!

Verbena Bonariensis

Wist je dat dit kruid familie is van IJzerhard (Verbena bonariensis)? Je leest hier meer over deze ijzersterke sierplant.

Meer kruidentuininformatie- en inspiratie vind je in het magazine De Tuin op Tafel