De citroenverbena is alleen al vanwege zijn intense geur een superkruid. Maar de plant heeft in de zomer, met zijn witte bloemetjes, ook een decoratieve waarde. Om nog maar van de mogelijkheden in de keuken te zwijgen!

Citroenverbena kweken
Van april tot augustus bieden tuincentra citroenverbena-plantjes aan. Kweek je het kruid liever zelf? Snijd dan in het voorjaar een aantal stengelstekken van de moederplant.

Tip: Zorg voor een constante temperatuur als je de plantjes zelf kweekt.

Bodem
De citroenverbena groeit het beste in de volle grond, in een bodem van zand en leem. Maar omdat hij niet winterhard is – en in de winter naar binnen moet –  is er ook wat voor te zeggen om hem in een pot te planten.

Voeding voor je citroenverbena
Tijdens de zomer geef je de citroenverbena extra meststoffen, dit kunnen korrels of vloeibare voeding in het gietwater zijn. citroenverbena_bloei
Zonnige ligging
Zet de citroenverbena op een zonnig plekje. Van oorsprong komt de plant uit Zuid-Amerika en is dus een echte zonaanbidder!

Tip: Houd muggen weg door de citroenverbena vlak bij je terras te zetten.

Water geven
Geef in de zomer je citroenverbena in pot dagelijks water. Is het heel warm, dan mag je zelfs 2x per dag gieten. Planten in de volle grond redden zich meestal zelf wel, behalve als het een lange periode erg droog is. Geef dan extra water. Ook citroenverbena die je net in de volle grond hebt geplant, geef je extra water.

Citroenverbena in de keuken
Citroenverbena doet het uitstekend bij visgerechten, maar ook je kipbereiding tilt dit kruid naar een hoger niveau. Of probeer er eens thee van te maken. Heerlijk! En gezond, want citroenverbena zuivert het bloed en de lever.
citroenverbena_thee
Tip: Leg een bosje citroenverbena in je kledingkast. Fris linnengoed gegarandeerd!

Anderen lezen ook:  Geurende tafeldeco

Meer kruidentuininformatie- en inspiratie vind je in het magazine De Tuin op Tafel