Wist je dat je de jonge scheuten van de aardpeer kunt bleken? De scheuten hebben een zachte smaak, te vergelijken met die van een asperge en artisjok. Heerlijk dus!

Zo bleek je aardpeerscheuten:
Vanaf november tot april kun je onderstaande bleekmethode toepassen:
1. Neem een pot, vul die met potgrond en houd een aantal aardpeerknollen bij de hand.
2. Plant ze net zo diep als ze groot zijn, bedek de aardperen met grond en geef water.
3. Zet de scheuten op een donkere plaats. Bijvoorbeeld door een andere pot omgekeerd over te pot zetten of hem af te schermen met een bleekklok.
4. Zet de pot op een warme plek, het liefst op kamertemperatuur.

Oogsten
Na drie weken kun je ze oogsten. Zodra de scheuten de pot optillen of uitpuilen, zijn ze klaar. Geef ze tussendoor steeds voldoende water, maar sluit de pot meteen weer af.

Bewaren
Nadat je de 7 tot 12 cm lange scheuten hebt afgesneden, kun je ze een dag in het koelvak van je koelkast bewaren. Bewaar ze in vochtig krantenpapier. Natuurlijk zijn ze het lekkerst als je ze gelijk opeet.

In de keuken
Dompel ze na het oogsten in wat water met citroensap, om te voorkomen dat ze bruin worden. Ze doen het uitstekend in koude bereidingen. Als smaakmaker in een salade, maar ook kort geblancheerd zijn de scheuten heerlijk. Of bak ze kort met een sjalot in weinig boter, aanvullen met room, kruiden en klaar!

Hergebruik
Je kunt de knollen twee tot drie keer hergebruiken om scheuten te oogsten. Daarna raken ze uitgeput en plant je ze beter in de moestuin. Daar zullen ze opnieuw zonder probleem groeien. Na drie plantbeurten moet je de potgrond vervangen.

Anderen lezen ook:  Recept: groenlof met pasta en roomkaas