De komende tijd wordt het opvallend warmer. Het lijkt erop dat de kleine winterprik voorbij is, en de temperaturen overdag en zelfs ‘s nachts een tijdje positief blijven. Tijd om je terras of balkonnetje op te fleuren met winterharde kruiden en vroege voorjaarsbloemen. Iedereen houdt van een beetje kleur, is het niet?

Viooltjes als basis
Een klassieker van formaat: viooltjes. Dankzij de goede winterhardheid kun je ze ook nu planten. Niet iedereen wordt er wild van, maar door ze goed te combineren krijg je verrassende resultaten. Combineer de bloemen met kerriekruid, rozemarijn en tijm in een pot of bloembak. De leuke bladstructuur en zilvergroene kleur van de bladeren vormen de ideale basis om naar eigen smaak de mooiste combinaties te maken.

Lange bloeiduur
Viooltjes bloeien lang, heel lang. Ze kunnen de hele winter bloemen vormen en zelfs in het voorjaar het beste van zichzelf blijven geven. Omdat ze bloemen zouden blijven produceren is het belangrijk tijdig de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dat doe je met de hand of met een klein schaartje. Hoe vaker je de plant van uitgebloeide bloemen ontdoet, hoe meer energie ze zal stoppen in het ontwikkelen van nieuwe bloemen.

TIPS

  • Viooltjes zijn er in ontzettend veel kleuren. Kies 1 of maximaal 2 kleuren, dat maakt het minder druk. Of kies een pot in een felle tint en houd de kleur van je bloemen sober.
  • Kies voor kleinbloemige variëteiten, die combineren beter en zien er vaak minder chaotisch uit.

Anderen lezen ook:  3 kruiden voor op je terras