Trakteer je planten op voeding en vocht
Wol is een bijzonder materiaal en het is zonde om dat niet te gebruiken. Wolterra wil wol weer waarde geven en inzetten waar dat zinvol is, zoals in de tuin. “Je kunt zogenoemde wolkorrels gebruiken als natuurlijke meststof én als bodemverbeteraar”, vertelt oprichter Dirk Jan van Dalfsen. “Mooie, zachte wol wordt verwerkt tot kleding of andere producten, maar van de ruigere ‘tweede keus’ wol maken wij wolkorrels. Zo hoeven we niks meer weg te gooien.”
Wolkorrels zijn heel handig in de tuin. Ze houden veel water vast – tot wel 3,5 keer hun eigen gewicht – en zijn makkelijk door de grond te mengen. Dirk Jan: “Je kunt ze gebruiken in je tuin, in potten, kweekbakjes of in plantgaten. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor kunstmest, en zo krijgt restwol een mooie, nieuwe bestemming. De korrels zijn gemaakt van 100% natuurlijke schapenwol uit Nederland. Er worden geen extra stoffen aan toegevoegd: helemaal puur natuur dus.”
Wol stimuleert bodemleven
Wol zit vol goede voedingsstoffen voor je planten. De vezels geven die voeding langzaam af, zodat je planten er lang plezier van hebben. Ook kunnen wolvezels veel water opnemen en weer afgeven, wanneer de grond droger wordt. Daarnaast stimuleert wol het bodemleven: wormen en andere kleine beestjes eten de wol op en maken er vruchtbare humus van. Zo wordt je grond steeds beter.
Dirk Jan van Dalfsen is van beroep paraveterinair en schapenscheerder. Hij zag dat schapenscheerders elk jaar veel wol ophalen na het scheren van de schapen, die je hier in Nederland in de wei of op de hei ziet lopen. Jan: “Die ‘restwol’ is eigenlijk weinig waard en wordt regelmatig weggegooid als afval. Dat vond ik zonde. Zo is Wolterra ontstaan. We vroegen ons af: wat kunnen we met die restwol doen? Hoe kunnen we er iets waardevols van maken, dat ook goed is voor de natuur? Schapen eten gras en planten, slaan mineralen op in hun wol, en voor hun gezondheid moeten ze geschoren worden. Wij gebruiken nu die wol weer om planten te voeden. Daarmee is de cirkel rond. En zo kunnen we bijdragen aan een gezonde, duurzame wereld; ook voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. En doordat we lokaal scheren en de wol hier verwerken, werken we mee aan korte, duurzame ketens.”
Schapenhouderij steunen
Dirk Jan vindt het ook belangrijk om de schapenhouderij te steunen. Schapen spelen namelijk een belangrijke rol in het natuurbeheer. Ze eten gras en jonge boompjes, waardoor het landschap open blijft. “Door ook deze wol goed te benutten, waarderen we de rol van deze rustige grazers én help je mee de schaapskuddes in stand te houden. En eerlijk is eerlijk: schapen brengen ook mensen samen – denk aan lammetjesdagen, schaapskooien en scheerdersfeesten. Ze verbinden dorpen en gemeenschappen.”
Wol heeft veel potentie als natuurlijke meststof en bodemverbeteraar, en daar wil Wolterra aan bijdragen. Dirk Jan: “We hebben veel tijd gestoken in de ontwikkeling ervan: ze zijn makkelijk te gebruiken, goed te doseren en werken langdurig, tot wel acht maanden lang. Omdat de wol rechtstreeks van Nederlandse schapen komt, is het bovendien een lokaal en sympathiek product. Je kunt de schapen nog ruiken als je een verpakking openmaakt.”
Hoe werken wolkorrels?
Wolkorrels zijn rijk aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfaat, zwavel en kalium. Ze bevatten ook restjes wolvet (lanoline), wat meststoffen en stukjes stro. De voedingsstoffen komen langzaam vrij, waardoor planten er langdurig profijt van hebben. Daarnaast houden de wolvezels veel water vast – wel drie keer hun eigen gewicht – en dat geven ze weer geleidelijk af aan de grond. Zo help je je planten niet alleen aan 100% natuurlijke voeding, maar ook aan een stabiele vochtbalans. De wolkorrels werken ongeveer zes tot acht maanden. Het is slim om ze in het voorjaar te gebruiken als het groeiseizoen begint. Dan hoef je ze maar één keer per jaar te gebruiken. Wormen en andere kleine helpers breken de wol over deze periode af tot vruchtbare humus. De korrels verdwijnen, maar laten een gezondere bodem achter. Zo versterk je de biodiversiteit én je planten.
Geen risico op ‘verbranden’
“Als richtlijn houden we ongeveer 250 ml wolkorrels per vierkante meter aan. Een beetje meer of minder kan prima. Het mooie is: je kunt er niet snel te veel van gebruiken”, stelt Dirk Jan. “Omdat de korrels 100% natuurlijk zijn, is er geen risico dat je planten ‘verbranden’. We blijven uiteindelijk ook nuchtere Nederlanders uit Ermelo. We hebben alles zelf getest. Voor plantgaten of als je een plant gaat verpotten, mag je best wat extra gebruiken. Goed tussen de wortels werken geeft het beste resultaat. Check voor gebruik ook het doseringsadvies op het verpakkingsetiket.”
Tegen onkruid en slakken
Wolkorrels zijn meestal bruin, met soms een beetje wit, grijs of zwart ertussen – afhankelijk van de vacht van het schaap. Ze lijken op kleine houtpellets. Als je ze licht inharkt, vallen ze nauwelijks op. Als ze na verloop van tijd uit elkaar vallen, gaan ze vanzelf op in de bodem. Dirk Jan: “Op de grond strooien kan ook. De haartjes van de wol vinden slakken niet fijn, al gaan ze er na een tijdje nat soms alsnog overheen. Heb je last van slakken? Dan kun je tussendoor nog wat bijstrooien. Kleine beetjes gebruiken en eventueel aanvullen werkt dan het beste. Als de wolkorrels nat worden, vallen ze wat uit elkaar. Dan ontstaat er een dun laagje wol dat het onkruid tijdelijk onderdrukt en de grond daaronder lekker vochtig houdt.
Veelzijdig hulpje
Schapenwol als hulpje in de tuin is nu nog vrij onbekend, maar daar komt snel verandering in. Wolkorrels van schapenwol zijn namelijk superhandig en verrassend veelzijdig. Je kunt ze gebruiken voor:
– Grond verbeteren
– Slakken weren
– Moestuin en (kringloop)landbouw
– Groene daken en bio-based toepassingen
– Vervanging van kunstmest
Goedgekeurd volgens EU-richtlijnen
We zijn supertrots dat onze wolkorrels de eerste in Nederland zijn die officieel zijn goedgekeurd voor biologische landbouw, volgens EU-verordening 2018/848. Ze staan op de inputlijst van Skal, de organisatie die toezicht houdt op biologische producten in Nederland. Biologische boeren mogen tot 30% van onze wolkorrels gebruiken in hun bedrijfsvoering.
Over Wolterra
Wolterra maakt drie soorten plantenvoeding van ongewassen Nederlandse schapenwol: wolkorrels, wolpotgrond en wolvlokken.
Al deze producten worden op ambachtelijke wijze, in het buitengebied van Ermelo gemaakt met behulp van zelfontwikkelde machines op zonne-energie. Schapen worden elk jaar geschoren: dat levert dat zo’n 3,5 kilo wol per dier op. Wolterra werkt met de diervriendelijke Nieuw-Zeelandse scheermethode. Hierbij worden de schapen niet vastgebonden en is het scheren stressvrij voor dier én mens. Het jaarlijks scheren is noodzakelijk, want een te dikke vacht is niet goed voor de gezondheid van het dier.
Wolterra is in 2021 opgericht door schapenscheerder Dirk Jan van Dalfsen uit Ermelo. Hij zag dat veel ‘tweede keus’- wol nog vaak wordt weggegooid en wilde daar iets duurzaams mee doen. Zo ontstonden de wolkorrels, die nu worden ingezet als natuurlijke voeding voor planten, bomen, tuinen, groene daken en meer. Helemaal van nu, want er is steeds meer behoefte is aan natuurvriendelijke, circulaire en duurzame oplossingen; of dat nu voor je tuin is, voor een bedrijfsterrein, of voor het openbaar groen van een gemeente.