Vertrek je binnenkort op vakantie, maar heb je geen idee hoe je jouw planten in leven kunt houden? Wij geven 5 tips voor een ideale voorbereiding. Zorgeloos op reis vertrekken én je planten in leven houden tijdens je vakantie is dus de boodschap!

Tip 1: Regel een tuinoppas

De beste tip om je planten in leven houden tijdens je vakantie is om een oppas te regelen. Een goede buur wil vast wel af en toe je planten komen water geven. Geen buren? Vraag je vrienden of familie of ze plannen hebben. Voor een klein bedankje of een deel van je oogst krijg je ze zeker enthousiast.

Tip 2: Geef vooraf 2 tot 3 keer per dag water

Hoe meer water ze vooraf krijgen, hoe groter de reserves zijn.

Tip 3: Planten in leven houden tijdens je vakantie met schaduwplekken

Groepeer alle potten en bakken en zet ze in de schaduw gedurende je vakantie. Zonlicht droogt namelijk de potkluit ontzettend snel uit.

Tip 4: Geef water in een diepe schaal en zet er je potten in

Een bak met vochtig zand kan werkt eveneens prima.

Tip 5: Maak je eigen waterreservoir

Verzamel petflessen en snijd er de bodem uit. Zet de flessen omgekeerd in de grond en geef water: het ideale waterreservoir!

Extra tip: Wat als er een hittegolf op komst is?

Het kan zomaar zijn dat er een hittegolf komt tijdens je vakantie. Terwijl jij geniet van de zon, zijn je planten er minder blij mee. Bereid je daarom alvast voor en breng een schaduwdoek aan in de kas. Wat ook werkt is een rietenmat over je kas leggen. Je planten zullen de schaduw waarderen. Daarnaast voorkomt het dat de temperatuur in je kas sterk omhoog loopt.

Anderen lezen ook:  Dingen die je niet wist over pastinaak

Heb je een tuinoppas geregeld? Vraag of ze tijdens de hete dagen in de avond de planten water komen geven. Overdag kunnen  de planten verbranden en zal er onnodig veel water verdampen. ‘s Avonds kunnen de planten de hele nacht het vocht opnemen.