Deze knapperige salade is wel eens wat anders dan de standaard. Leuk en lekker om te bereiden op de barbecue tijdens een zwoele zomeravond! 

 

Ingrediënten / 4 personen

6 maiskolven, met blad
2 el vers limoensap, plus wat meer naar smaak
1/2 kleine rode ui, in dunne ringen
1/2 tl chilivlokken, plus wat meer naar smaak
Grof zeezout en versgemalen peper
30g (1 cup) koriander, dunne steeltjes en de blaadjes
115g queso fresco, haloumi of een andere stevige verse kaas, verkruimeld of kleingemaakt
45g (1/2 cup) geroosterde maisnoten, grof gehakt

 

Bereiding

Verhit de barbecue op de hoogste stand. Leg de maiskolven met blad en al op de barbecue en laat ze 25-35 minuten met rust (nou ja, waarschijnlijk moet je ze nog wel een paar keer omdraaien). Controleer ze na 25 minuten door het blad wat open te trekken. De mais moet prachtig geelgoud van kleur zijn met wat zwarte vlekjes. Hebben de kolven meer tijd nodig, dan denk ik dat de barbecue niet heet genoeg is, maar laat ze er hoe dan ook op liggen en controleer ze opnieuw naar ongeveer 10 minuten.

Roer intussen het limoensap met de ui en chilivlokken in een kom door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe en zet het mengsel apart.
Haal de maiskolven van de barbecue en laat ze afkoelen tot je ze kunt vastpakken om de korrels ervan af te kunnen halen. Dit is de eenvoudigste manier om dat te doen: houd de kolf vast bij de steel en zet hem op zijn kop in een grote kom. Begin bovenaan en schaaf de korrels er met een scherp mes (een kartelmes werkt ook goed) zo dicht mogelijk langs de kolf vanaf; probeer ze in de kom te krijgen en niet over je hele aanrecht en de keukenvloer.

Anderen lezen ook:  Lekker hapje van oesterblad

Voeg het limoensapmengsel toe en zout en peper naar smaak. Roer alles goed door elkaar. Voeg dan ook de koriander, de queso fresco en de maisnoten toe en breng alles op smaak met zout, chilivlokken en eventueel nog wat limoensap. De salade moet lekker limoenachtig zijn.

 

Lekker Thuis
Alison Roman
ISBN: 9789000376964
www.unieboekspectrum.nl