De reden waarom je met een eigen moestuin wilt beginnen is persoonlijk. Je wilt gezonder leven, meer bewegen, de natuur in trekken of je ondervindt een lichte sociale druk omdat tegenwoordig iedereen een lapje grond bezit waar hij of zij eigen groenten, kruiden en fruit verbouwt. Mooi zo, want wij willen je daarbij helpen! We hebben het over de ideale ligging, over zonlicht en wanneer je kunt beginnen.

De ideale ligging

De ideale ligging van je moestuin is al het halve werk. Als de plek waar jouw moestuin komt goed zit, dan is een groot deel van je oogst al geslaagd. Wie met succes groenten, kruiden en fruit wilt kweken heeft zon nodig, heel veel zon. Een moestuin moet elke dag minstens 6 uur zon te zien krijgen. Al wat minder is, is nadelig voor je planten. Dat en andere factoren vormen de basis van een lang en gelukkig moestuinleven.

Zonlicht is belangrijk

In een ideale moestuinwereld schijnt de zon minimum 6 uur. Zonlicht zorgt voor de ontwikkeling van bladeren en bloemen door fotosynthese. Neem het zonlicht weg en enkel organisme blijft in leven, ook de groenten in je moestuin niet. Zonlicht warmt ook de bodem op, waardoor je in het voorjaar sneller van start kunt. In zowat alle tuincentra zie je vaak de termen ‘zon’, ‘halfschaduw’ of ‘schaduw’. Elke plant heeft andere behoeften en sommige groeien ook in halfschaduwrijke omgevingen.

  • Zon: minimum 6 uur zon per dag
  • Halfschaduw: minimum 4 uur zon per dag
  • Schaduw: alles wat minder is dan 4 uur zon per dag
Anderen lezen ook:  Zeekool kweken en oogsten

Een plekje in het gazon

Heb je de ideale plaats gevonden maar moet je eerst nog wat gras zien weg te werken, dan kun je dat het best net voor de winter aanpakken – of in het voorjaar. Maai het gazon een laatste keer en bepaal met paaltjes en draad de afmeting van je moestuin. Graaf daarna met een schop de eerste laag weg en keer die om, zodat het gras naar onderen gericht is. Herhaal dat tot het hele stuk is omgewerkt. Hark de grove kluiten niet fijn, dat werkt alleen maar onkruid in de hand. Gedurende de winter wordt het gras omgezet in voedselrijke bestanddelen die later door de gewassen kunnen worden opgenomen. Werk af met een dikke laag compost die zal functioneren als een stevige winterjas. Je kunt het gras ook met een schop weghalen, zo kun je de grond vrijwel meteen bewerken.

Wanneer begin je?

Theoretisch gezien kun je het hele jaar starten met een moestuin. Je moet er alleen voor zorgen dat je de juiste gewassen op het juiste moment kweekt. Idealiter begin je plannen te maken in januari, maak je de grond zaai- en plantklaar in februari en kunnen de eerste voorjaarsgroenten vanaf maart de grond in, wanneer de bodem is opgewarmd. Maar onthoud: elk jaar ziet er anders uit.