Heb jij salie in je kruidentuintje staan? Dan ben je niet de enige, salie is een enorm populair kruid in de moestuin! Niet zo gek ook, want het is relatief makkelijk te verzorgen en heerlijk in de keuken. Salie moet je wel af en toe snoeien. In dit artikel vertellen we je waarom snoeien een goed idee is en hoe je dat precies doet.

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Salie kun je gemakkelijk in je kruidentuin zetten. Je kunt het goed kweken en drogen, waardoor je ook in de winter gebruik kunt maken van dit heerlijke kruid. Het past lekker bij een hele hoop gerechten, van vis tot pompoen en verschillende pasta’s. Meer dan genoeg reden dus om salie in je tuin te zetten!

Waarom moet je salie snoeien?

Het is slim om je salie één keer per jaar te snoeien. Dat doe je om je plant jong te houden. Zo ontstaan er minder houterige en kale delen en blijft je plant gezond. De plant maakt dan veel meer blad aan en die bladeren wil je natuurlijk kunnen oogsten. Let er overigens op dat als je salie oogst, je niet alleen de bladeren van de plant af trekt, maar dat je een heel of half takje afknipt. Zo groeit de plant vervolgens rustig weer verder. Door je plant ieder jaar te snoeien, blijven de bladeren ook smaakvol en mals.

Wanneer en hoe moet je salie snoeien?

Salie kun je het beste in het begin van de lente, tussen maart en april soeien. Snoei niet als het vriest, dan kan de plant flink beschadigen. Snoei tot op het oude hout, maar zorg er wel voor dat er nog bladeren over blijven. Zonder bladeren kan de plant geen energie opwekken om opnieuw te gaan groeien. Je mag best een flink eind terugsnoeien, zo stimuleer je juist de verjonging van de plant. De oude takken kun je helemaal afknippen, de jonge scheuten (in het midden van de plant) laat je zitten.

Anderen lezen ook:  Tijm uit eigen tuin

Tips voor onderhoud

Salie is een mediterrane plant en kan daardoor best tegen flink wat weersomstandigheden; van kou tot droogte. De plant staat wel graag in de zon en als het wat langer droog is, is het wel goed om hem wat te bewateren. Zo voorkom je dat de bladeren gaan hangen en dat de plant stopt met groeien.

Veel voedingsstoffen heeft salie niet nodig, als hij in de volle grond staat kun je hem ieder jaar een laagje compost geven. Heb je de plant in een pot staan, dan is wat extra voeding wel belangrijk. Dat kun je doen door twee of drie keer per jaar wat compost te geven, of wat biologische voeding speciaal voor kruiden te geven.

Salie stekken

Je kunt salie overigens ook heel goed stekken. Knip een stengel van de plant af en verwijder de onderste bladeren. Je kunt de salie gelijk in een klein bakje met vochtige potgrond steken en op een warme plek in de zon zetten. Het liefst onder glas, zodat de stek wat beschermd is tegen heftige weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, dan maakt de stek na een tijdje vanzelf wortels aan en heb je al snel een tweede salieplant!