Sla is een bladgroente die je vanaf februari op een beschutte plek in de kas kunt voorzaaien. Eerst in potjes, later in de vollegrond. Maar waar moet je rekening mee houden en hoe maak je van deze teelt een succes? Wij zetten 5 tips op een rijtje!

  1. Selecteer vroege variëteiten die geen last hebben van koude temperaturen. Tegenwoordig vind je voor elk seizoen een geschikte variëteit. Kijk op de achterkant van de verpakking, daar staat de ideale zaaiperiode netjes opgeschreven.
  2. Slakken zijn dol op sla – op zowat elk groen en sappig blaadje trouwens. Bescherm de jonge slaplanten met koperringen, gebroken eischalen en oesterschelpen of met ecologische slakkenkorrels. Doe je dat niet, dan kunnen ze je hele teelt in 1 ruk laten verdwijnen.
  3. Geef sla altijd voldoende water, maar vermijd natte voeten. Daar hebben ze een hekel aan. Geef ook altijd water aan de basis van de plant, en niet in het hart – dat voorkomt rot en schimmels.
  4. Je kunt de klassieke kropsla planten, of je kiest voor snij-en pluksla – waarvan je al na een paar weken kunt oogsten.
  5. Plant sla op een plek waar er af en toe schaduw heerst, vooral tijdens het warmste moment van de dag. De bladeren kunnen namelijk snel verbranden, wat resulteer in bruine en gele vlekken.

Anderen lezen ook:  Bloemen voor de moestuin