De lente is nu niet meer ver weg. We kunnen met z’n alleen gaan zaaien, en stilaan kunnen we ook de moestuin voorbereiden op een nieuw tuinseizoen. Maar misschien ben je wel in het bezit van een kas? Dan hebben wij 5 tips voor je klaar!

  1. Was de ramen van je kas met een niet schadelijk detergent. Wie nu goed poetst, kan straks optimaal gebruik maken van natuurlijk zonlicht. Groene aanslag en mos kan namelijk de intensiteit van het licht erg beïnvloeden.
  2. In de kas wordt het – bij zonnig weer – snel 20 °C. Maak gebruik van die warmte om zaden in voor te kweken.
  3. Af en toe beluchten is noodzakelijk, ook in het voorjaar. Je kunt regelmatig een raam openzetten, of al eens de deur een halfuurtje laten open staan op het warmste moment van de dag. Luchtcirculatie is ook bij zaailingen belangrijk.
  4. Maak optimaal gebruik van de plaats die je hebt in de kas. Hang werkbanken of schappen om jonge zaailingen op te zetten, maar gebruik de grond in de kas voor de eerste voorjaarsteelten. Je kunt er nu namelijk al radijsjes zaaien, maar ook sla en spinazie planten.
  5. Vergeet ook de grond in je kas niet te verrijken met compost en eventueel goed verteerde stalmest. Houd de grond onkruidvrij en zet de hele kas onder water, om oppervlakkige zouten weg te spoelen.

TIP van onze lezers:

Zet ook een bankje of ligstoel in de kas, zo geniet je van het licht en de tuin eromheen!

Anderen lezen ook:  Afharden