De kas is voor velen onmisbaar in de moestuin. Dankzij een kas begint je moestuinseizoen een stuk vroeger én eindigt het ook een stuk later. Het is dan ook hartstikke leuk om een kas te hebben. In dit artikel geven we je een aantal handige tips voor je kas!

Heb je een kas of denk je erover om een kas te kopen, dan is het handig om een aantal dingen te weten. Zo kun je optimaal gebruik maken van je kas en weet je waar je op moet letten als je een kas gaat kopen.

Goed poetsen

Als je een kas hebt, is het belangrijk om deze regelmatig goed te poetsen. Zo zorg je er niet alleen voor dat je kas er netjes uit blijft zien, maar krijgen je planten ook zo veel mogelijk licht. Vuil op de kas houd namelijk licht tegen en zorgt ervoor dat je planten (zeker wat vroeger in het jaar) niet voldoende licht krijgen. Het is dus slim om je kas in het begin van het jaar en eventueel nog een keer halverwege het jaar goed schoon te maken. Zo voorkom je ook direct dat je kas snel verslijt.

Optimaal ruimte gebruiken

In een kas heb je maar beperkt ruimte en hoe groot je kas ook is, het lijkt wel alsof hij altijd nét iets te klein is. Maak daarom optimaal gebruik van de ruimte in je kas en plaats bijvoorbeeld stellingen met meerdere lagen om meer planten en potjes kwijt te kunnen. Je kunt ook werkbanken en schappen plaatsen om te gebruiken om planten op niveau op te kweken. Gebruik de grond vervolgens om in te planten. Zo kun je bijvoorbeeld hier je tomaten of radijsjes kweken.

Anderen lezen ook:  3 onvergetelijke knollen

Verrijk de grond in je kas

Of je nu in de volle grond werkt in de kas, of in bakken in de kas, het is belangrijk om de grond te verrijken. Gebruik compost, goed verteerde stalmest of biologische bemesting om je bodem zo wat voedzamer te maken. Ook in de kas kun je mulchen, zeker als je in de volle grond werkt kan dat hartstikke nuttig zijn. De mulch zal dan wel wat minder snel verteren.

Je kas verluchten en van schaduw voorzien

In de zomer en in hete perioden wordt het te warm in je kas. Het is dan belangrijk dat je voor een goede doorluchting zorgt en dat je dus de deuren en ramen goed openzet. Is het echt warm, dan kun je de deuren en ramen de hele dag en nacht open laten staan. Verder wil je natuurlijk ook voorkomen dat je planten verbranden. Je kunt dan je kas van wat schaduw voorzien en er bijvoorbeeld een schaduwdoek over hangen. Ook kun je je kas witten.

Tips om een kas te kopen

Heb je nog geen kas, maar zou je wel graag een kas willen hebben? Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een kas gaat kopen. Kijk ten eerste naar hoeveel plek je hebt en hoe groot je kas moet zijn. Heb je dat besloten, bepaal dan je budget en kijk of je je kas tweedehands of nieuw gaat kopen. Verder is het ook goed om te kijken welk materiaal bij jou past. Als laatste is het natuurlijk hartstikke belangrijk dat je zeker weet dat je kas echt stevig is. Zo zorg je ervoor dat je lang kunt genieten van je kas.

Anderen lezen ook:  Boekweitbowl met granaatappel