Radijsjes; we zijn er gek op! Deze groente is makkelijk, snel en heel erg leuk om te kweken. Daarbij zijn radijsjes ook nog eens heel erg lekker. Toch kan er altijd wat fout gaan. In dit artikel vertellen we je daarom over de meest voorkomende problemen bij het kweken van radijzen en geven we je tips!

Wist je dat de radijs heel erg gezond is? De groente bevat weinig calorieën, maar wel erg veel vezels. Daarbij zijn ze rijk aan vitamine C, ijzer en magnesium. Genoeg reden dus om radijsjes regelmatig aan je dieet toe te voegen!

Het hele jaar door radijsjes eten

Radijsjes kun je bijna het hele jaar door zaaien. Vanaf begin maart kun je ze al onder glas zaaien en dat kun je blijven herhalen tot eind september. Bij warme, zonnige jaren kun je zelfs in oktober nog een poging wagen. In de echte zomermaanden kun je de radijzen ook buiten in de volle grond zaaien. Je zaait radijsjes altijd direct in de grond, ze hoeven dus niet voorgezaaid te worden. Zaai je radijsjes in rijen met een aantal centimeter ruimte tussen ieder zaadje. In de warme zomer is het even opletten, dan groeien radijsjes zo snel dat ze snel doorschieten.

Je radijsjes watergeven

Radijsjes houden van best wat water. Is de grond niet vochtig tijdens het zaaien, geef de zaadjes dan direct wat water en blijf op regelmatige basis watergeven. Laat de grond niet helemaal uitdrogen, maar voorkom ook een te natte grond, dat kan namelijk rot veroorzaken.

Anderen lezen ook:  Zoete aardappel stekken in drie stappen

Wanneer kun je radijzen oogsten?

Radijzen staan niet voor niets in onze top 5 makkelijkste groenten om te zaaien, ze groeien namelijk enorm snel. Ongeveer vijf weken nadat je de radijzen gezaaid hebt, kun je ze alweer oogsten. Direct daarna kun je weer nieuwe radijzen zaaien. Zo kun je bijna het hele jaar radijzen blijven oogsten!

Welke insecten eten radijs?

Er zijn best wat insecten die, net als wij, gek zijn op radijsjes. Slakken zijn sowieso gek op radijzen. Ook de koolvlieg, de koolmot of groente-uilen en hun larven houden van radijzen. Merk je dat je last hebt van deze insecten in je moestuin, plaats dan wat gaas over je groenten om ze te beschermen tegen hongerige beestjes. Ook pissebedden eten af en toe radijsjes. Houd ze dus goed in de gaten en bescherm je radijzen tijdig.

Waarom worden mijn radijsjes niet dik?

Als je al eens radijsjes hebt gezaaid, herken je het misschien wel: sommige radijzen worden mooi rond, anderen krijgen vooral veel loof, maar de knol blijft een dun sprietje. Dit kan verschillende oorzaken aan. Zo kan het zijn dat je de zaadjes te diep hebt gezaaid. Ook kan het zijn dat de grond te vast is, of dat je de zaadjes te dicht bij elkaar hebt gezaaid. Als de planten te dicht op elkaar staan, kunnen ze ook geen mooi knolletjes vormen. Let er dan goed op dat je de radijzen tussendoor uitdunt, of dat je ze ruim genoeg zaait.