Knoflook is niet meer uit onze keukens weg te denken. Het is een absolute smaakmaker die je ook makkelijk in de moestuin houdt. Maar als je ze volgend jaar wil oogsten, dan moet je nu knoflook planten!

Welke knoflook is geschikt?

Knoflook uit de supermarkt gebruiken om te planten in de tuin is geen goed idee. Dat zijn namelijk vaak bollen die werden ingevoerd vanuit het Zuiden en dus niet of nauwelijks winterhard zijn. Selecteer plantgoed dat je tegenwoordig op internet en in elk tuincentrum vindt.

Wanner planten?

Knoflook kun je vanaf september weer gaan planten. De teentjes hebben namelijk minstens 30 nachten onder de 10 graden nodig om tot bolvorming te komen. Is het nog erg warm in het begin van de maand, wacht dan een paar weken.

Hoe planten?

Trek rijtjes in de tuin en plant 1 teentje per 10 centimeter, dan krijgen ze straks genoeg ruimte om te groeien. Let op: 1 teentje wordt volgend jaar 1 grote bol. Stop de teentjes stevig in de grond maar laat het scherpe deel – waar ook het groeibeginsel zit – boven de grond uitsteken.

En verder?

Knoflook die je voor de winter plant gaat in rust en begint pas vanaf maart opnieuw te groeien, als de temperatuur meezit. Je hoeft ze dus geen aandacht te geven.

Er zijn ook soorten knoflook die je niet vaak tegenkomt, zoals de grote olifantenlook en de slagenlook. We vertellen je in dit artikel meer over deze bijzondere knoflooksoorten.

Anderen lezen ook:  5 tips om komkommer te kweken