Het is winter en het lijkt rustig in moestuinland, maar de echte enthousiasteling weet ook in dit seizoen te oogsten. Niet alleen jijzelf hebt daar profijt van. Ook voor de grond is het beter als de groentebedden er in de wintermaanden niet kaal bij liggen. Wij zetten nog een paar handige tips voor jou op een rijtje om de winter in je moestuin mee door te komen:

Verse kruiden in de winter

In de wintermaanden kun je je maaltijden met verse kruiden uit de tuin verfijnen, ze houden namelijk ondanks de vorst hun aroma. Dat geldt alleen als ze wintervast zijn, zoals pimpernel. Oogst niet te enthousiast; dan heb je in het voorjaar kale planten. In de winter groeien ze namelijk niet, pas komend jaar zullen ze weer nieuwe scheuten vormen.

Vorstgevoelige groenten

Savooiekool, spruitjes, prei, boerenkool en schorseneren zijn klassieke wintergroenten, maar er zijn rassen die vorstgevoelig zijn. Informeer vooraf of de rassen die je hebt staan al dan niet tegen vorst kunnen en zorg eventueel met vliesdoek of mulch voor voldoende bescherming. Met name om schorseneren, pastinaken en aardappelen in de winter uit de grond te krijgen, kun je de grond het beste met een mulchlaag beschermen.

Temperatuurverschil

In de winter kan het flink vriezen. Breng bevroren groenten niet te snel naar de warme keuken, want een plotselinge overgang van koud naar warm gaat ten koste van de kwaliteit. Ze blijven het verst als je ze geleidelijk aan de binnentemperatuur laat wennen. Als ‘tussenstop’ is een koele kelder of koelkast zeer geschikt.

Anderen lezen ook:  Nog niet te laat: bonen zaaien

Veldsla en andijvie

Veldsla en andijvie kunnen in de winter in de moestuinbedden blijven staan. Vooral veldsla kan aardig wat vorst verdragen. Bedek bij strenge vorst met wat stro of droog blad. Om te voorkomen dat de tere bladeren van je andijvie door de kou beschadigd worden, wordt aangeraden de andijvie vanaf half november met stro of rieten matten te beschermen. Bij strenge vorst zul je andijvie moeten rooien.

Oogst op droge dagen

Zorg dat je op droge dagen oogst. Als de grond nat is, kost het heel wat moeite om de planten uit de grond te halen. Bovendien blijft er dan te veel aarde aan de groenten hangen. En eerlijk is eerlijk: het is voor jezelf ook prettiger om op een droge dag te ploeteren in de moestuin.

Boerenkool en spruiten

Boerenkool en spruiten zijn niet alleen koudebestendig, ze smaken na de eerste vorst meestal beter dan ervoor. Ze bezitten een mechanisme dat er, wanneer het koud wordt, voor zorgt dat suikers worden opgelost in het water van de cellen. Daarom smaken ze zoeter wanneer de vorst erover is geweest. De suiker werkt als een soort antivries.

Prei

Prei blijft de hele winter vers. De stengels uit de bevroren grond krijgen, is echter zwaar werk. Het is gemakkelijker als je de prei op vorstvrije dagen met kluit en al uitgraaft. Zet ze vervolgens in een houten kist of pot op met wat aarde en bewaar ze liefst vlak bij een huismuur. Zo kun je deze smakelijke groente ook bij slecht weer gemakkelijk ‘oogsten’.

Anderen lezen ook:  De ijsheiligen

Spruitjes

Spruitjes blijven meestal tot de oogst aan de plant. Snijd ze met een mesje van de stam of breek ze zijdelings af. Als je bij vorst oogst, kun je ze beter meteen opeten. Vriest het niet als je ze oogst, dan kun je ze zonder koeling zo’n 4 dagen bewaren.

Boerenkool

Om lang van boerenkool te kunnen genieten, breek je het uitgegroeide blad van de stam. Begin met het onderste blad en pluk verder naar behoefte. Waar het blad van de stam is gehaald, groeien nieuwe, kleinere blaadjes die je ook weer kunt oogsten.

Extra vitaminen

Zorg voor extra vitamientjes in de winter door op de vensterbank allerlei zaden te laten kiemen: sterrenkers, alfalfa, mosterd, luzerne, fenegriek, rode biet. De wintermaanden zijn ook prima geschikt om eens op een rijtje te zetten wat er afgelopen seizoen mis liep in je moestuin zodat je dat het nieuwe seizoen anders aan kunt pakken. Je hebt nu alle tijd om alvast een plan te maken voor het komende seizoen.