Steeds meer mensen ontdekken de magie van de tuin. Wij zijn er al een hele tijd razend gek op. Moestuinieren is niet alleen héél erg leuk, er zitten ook nog een hoop andere voordelen aan. Welke dat zijn, sommen we in dit artikel voor je op.

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Wij zijn gek op moestuinieren, dat moge duidelijk zijn. Eigenlijk vinden we dat iedereen aan de slag zou moeten gaan met een moestuin, maar we begrijpen ook dat alleen het argument ‘het is leuk’ je niet direct overhaalt. Waarom je dan wel je eigen groenten zou moeten kweken? Daar hebben we nog genoeg andere redenen voor!

Meer bewegen

Door bezig te zijn in doe moestuin, beweeg je automatisch ook meer. Onkruid plukken, grond sjouwen en je planten watergeven, je bent toch al snel aan de gang. Het voordeel van moestuinieren is dat het (als je het klein houd) niet erg zwaar werk is en voor iedereen goed te doen is. Zo kun je, ook als je bijvoorbeeld wat last hebt van je gewrichten, nog aan de slag met de moestuin.

Bezig zijn in de natuur

Bezig zijn in de natuur is gezond. Het is al meerdere keren bewezen dat een uitzicht op groen en omgeven zijn door groen goed is voor je mentale welzijn. Je wordt er gelukkiger van. Waarom zou je dan niet aan het werk gaan in de natuur. Hoewel het nog niet bewezen is (er wordt inmiddels wel onderzoek naar gedaan), heeft het met je vingers in de aarde woelen en het zorgen voor plantjes iets therapeutisch. Het helpt je hoofd leeg te maken.

Anderen lezen ook:  Italiaanse zeekraal

moestuinieren

Moestuinieren is leerzaam

Moestuinieren is ook op een andere manier nog goed voor je hoofd. Je leert er namelijk ontzettend veel van. Door te ervaren hoe planten groeien en hoe de natuur werkt, leer je een hoop. Bijvoorbeeld welke groenten en kruiden bij het seizoen passen. Als je kinderen hebt, is een moestuin helemaal aan te raden. Zij leren zo waar hun eten vandaan komt en leren hoe bepaalde groenten en kruiden groeien.

Moestuinieren begint klein

Een moestuin hoeft helemaal niet groot te zijn, je kunt al starten met een paar kleine potten op je terras of balkon. Of zet een pot weg met een paar tuinkruiden, er is niets makkelijker dan dat! Veel mensen denken dat moestuinieren veel tijd, geld en werk kost, maar dat hangt helemaal af van hoe groot je je moestuin maakt. Door klein te beginnen, kun je gemakkelijk inschatten wat voor soort moestuin bij jou past.

Gezonder, lekkerder en (soms) goedkoper

Het hebben van een moestuin is ook een stuk gezonder. Je bepaalt in jouw moestuin namelijk zelf wat je allemaal op je planten spuit en in de grond stopt. Zo kun je er gemakkelijk voor kiezen om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken en het gebruik van plastic zo veel mogelijk te vermijden. Op die manier krijg je veel minder te maken met chemische middelen en microplastics. Omdat je je oogst vaak direct na het plukken opeet, zijn je groentes vaak ook lekkerder. Zéker omdat je er zelf ook een beetje liefde en moeite in hebt gestopt.

Anderen lezen ook:  Bescherm je planten tegen nachtvorst

Dat een moestuin goedkoper is dan het kopen van groenten in de supermarkt, is echt niet altijd waar. Toch kan het wel. Kweek je efficiënt en let je op wat je koopt voor je moestuin, dan heb je uitgaves zoals een kas en goede grond er al snel uit. Afhankelijk van hoe groot je moestuin is, kun je dan toch al snel (een deel van) het hele jaar van je moestuin leven.

moestuinieren