Rode bieten bevatten veel mineralen en vitamines en zijn daarom ontzettend gezond. Je kunt ze ongekookt  en gekookt eten.

Tip 1 zaaien
Bieten kun je prima in de volle grond zaaien. Maak geultjes van 2 cm diep en leg hierin de zaden op een afstand van 5 cm. Vaak gaat het om een kluwen die meerdere zaadjes bevat. Daarom moet je de planten na opkomst uitdunnen, omdat ook meerdere zaadjes uit kunnen komen.

Tip 2 oogsten
Bietjes hoeven niet rijp te worden en kun je dus oogsten wanneer je wil. Als je in de zomer hier en daar wat bietjes uit het rijtje trekt, zorg je ervoor dat de overige planten wat meer ruimte krijgen. De kleine bietjes zijn prima eetbaar en na 10 minuten koken gaar.

Tip 3 warme bodem
Op zijn vroegst kun je half maart buiten aan de slag. Binnen voorzaaien kan ook. Zijn de plantjes 5 cm groot, dan kun je ze buiten uitplanten op een afstand van 30 x 10 cm. Geef zeker de eerste tijd flink water en bescherm ze tegen al te felle zon.

Tip 4 voeding
Bieten die te weinig water krijgen, worden houtig en krijgen soms last van schurft. Wees spaarzaam met bemesting; wat compost die oppervlakkig is ondergewerkt is voldoende. Je kunt wel een beetje kali geven om wortelvorming te verbeteren.
bietenTip 5 bewaren
De laatste bieten kun je voor de vorst oogsten. Draai het loof van de bieten, maar laat een stukje van de stengels staan en zorg ervoor dat de bieten niet beschadigd raken. De beschadigde knollen kun je niet bewaren, de andere bewaar je in een kistje met vochtig zand in een koele ruimte.

Anderen lezen ook:  Aardappels uit eigen tuin

Kook de rode bieten in de schil, zodat waardevolle stoffen behouden blijven.