De kas is een plek waar je groenten, kruiden en fruit opkweekt in het voorjaar. Daarbij bied het ook vooral onderdak voor de gewassen die groeien. Zo worden bijvoorbeeld tomaten meestal in kassen gekweekt. De kas in mei brengt je enorm veel mogelijkheden. Ben je zelf in het bezit van een kas? Dan hebben we 5 tips voor je opgesomd!

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Een kas aanschaffen is niet goedkoop, maar het hebben van een kas heeft wel heel veel voordelen. Het grootste voordeel van een kas is dat je moestuinseizoen veel eerder kan beginnen. Als de temperatuur buiten nog te koud is om te zaaien, kun je in de kas alvast voorzaaien. Zodra de temperatuur dan wat omhoog gaat buiten, kun je de plantjes direct in de volle grond zetten. Je hebt dan een voorsprong, want normaal had je nu pas kunnen gaan zaaien. Zet je je kas strategisch in, dan kun je zelfs in de winter nog verse groenten uit de kas eten. Daarbij doen sommige gewassen, zoals tomaten, het ook een stuk beter in een kas.

De kas schoonmaken

De kas is ervoor om je planten warm en zonnig op te kunnen laten groeien, maar die kas moet natuurlijk ook onderhouden worden. Als je de kas nooit schoonmaakt, zal deze erg vies worden en groen gaan zien van de aanslag. Dat maakt dat er een stuk minder licht en warmte door de ramen van je kas kan komen en daar kunnen je kiemende plantjes veel last van hebben. Zorg er dus voor dat je minimaal één keer per jaar je kas goed schoonmaakt. Dit kan met regenwater, of, als je kas erg vies is, met een beetje groene zeep. Dit is een natuurlijk schoonmaakmiddel en kan geen kwaad voor je planten. Voor de kas in mei is het dus tijd voor een goede voorjaarsschoonmaak!

Anderen lezen ook:  Aan de slag met een moestuinplan

Planten in de kas in mei

In de kas kun je vanaf mei een hoop planten zetten om groenten te kweken (dus niet alleen voor het opkweken). Denk bijvoorbeeld aan tomaten, aubergines, komkommers, paprika’s en pepers. Zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben en natuurlijk dat je ze voldoende water geeft. In de kas zijn je planten volledig afhankelijk van jou, zelfs als het regent.

kas

Tekst gaat verder onder de foto

Zet een raam of deur open

Dit klinkt misschien wat gek, want je hebt natuurlijk een kas gekocht om je plantjes lekker warm te kunnen laten opgroeien. Een goede luchtcirculatie is echter erg belangrijk in de kas en dat betekent dat je af en toe wat open moet zetten. Natuurlijk wil je voorkomen dat er veel warmte verloren gaat. Heb je maar een kleine kas, dan is het voldoende om een raam wat op een kier te zetten, zodat je kas niet potdicht zit. Is je kas wat groter, dan kun je dit met meerdere ramen doen, of een raam of deur (een stuk) open zetten.

Bescherm tegen de zon

Vanaf mei gaat de zon een stuk meer schijnen. Dat is natuurlijk enorm genieten en heel erg fijn voor je plantjes, maar achter glas zou het kunnen dat de zon wel iets té heftig wordt. Als het echt te warm wordt in je kas (boven de 30-35 graden Celsius) kun je nog wat meer ramen en deuren open zetten. Staat je kas heel veel in de volle zon, dan kun je ook de kas kalken of schaduwdoeken ophangen gedurende het heetst van de dag. Zo voorkom je dat je planten verbranden onder de hete middagzon.

Anderen lezen ook:  Asperge erwt

Een hordeur in de kas in mei

Als het kan bij je kas, kun je overwegen om een hordeur te plaatsen achter de deur van je kas en ook eventueel horren bij de ramen. Zo kun je de deuren en ramen open zetten, zonder dat er ongewenste gasten zoals bladluizen en vliegen binnen komen. Let er dan wel op dat je enkel gewassen in de kas hebt staan die zelfbestuivend zijn. Gewassen die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten zullen door hordeuren niet bestoven kunnen worden en dus geen vruchten kunnen vormen.