Juli is de voorbode van een intensieve oogstmaand maar ook van het voortdurend onderhouden en water geven van je planten, het kan namelijk deze maand flink warm gaan worden – of dat hopen we tenminste. Of misschien vertrek je wel op vakantie en heb je geen idee aan wie je jouw moestuin moet toe vertrouwen. Een aantal tips.

Basilicum: koning van de zomer

Vanaf april kun je basilicum zaaien, om vanaf mei in de kas of buiten te planten. In juli groeien de planten ontzettend goed, ze produceren zelfs bloemen. Erg mooi, maar in geval van klassieke groene basilicum niet de beste keuze, als je een hele zomer wilt oogsten. Bloemen nemen energie weg, verwijder ze daarom tijdig van de plant. Blijf ook nu regelmatig plukken, dat stimuleert nieuwe groei en houdt de planten jong. Geef regelmatig water en knip de planten terug op ongeveer 10 centimeter van de grond, daar waar de eerste scheuten ontstaan.

Groene blaadjes

De hele zomer lang kun je groene blaadjes oogsten. Kropsla, snij-en pluksla, mosterdblad, mizuna en veel andere Oosterse zusjes. Om de oogst te spreiden is het aangewezen om elke 2 weken opnieuw te zaaien of planten. Je oogst dan onafgebroken de hele zomer lang, zonder weken te moeten wachten op een nieuwe oogstbeurt.

Op vakantie? Regel een tuinoppas

Wat met je moestuin en pottentuin als je beslist om op vakantie te gaan? Neem er vooraf goed de tijd voor en weet wie je kan aanspreken om de planten tijdens je vakantie te verzorgen. Een goede buurman, vrienden of familie willen die taak graag op hun nemen (vooral als je ze een deel van de oogst beloofd). Wil je vermijden dat er elke dag water moet gegeven worden? Zet dan schalen onder de pot met voldoende water zodat ze makkelijk twee dagen zonder extra’s kunnen. Of maak gebruik van een (zelfgemaakt) waterreservoir. Dat maakt dat je planten op z’n minst enkele dagen op eigen houtje kunnen leven.

Anderen lezen ook:  Tips voor oogsten in de winter

Opgepast: 2de generatie preimot actief!

Vanaf juli wordt de 2de generatie van de preimot actief. De mot legt eitjes in de bladeren van de plant, de rupsen die daardoor ontstaan vreten zich een weg naar binnen. Eerst de bladeren, daarna de schacht. Bescherm de planten dus tijdig met een insectengaas, dat werkt het best als je niet met chemische producten behandeld (en dat doen we niet, toch?).

Weg aardappelen, welkom wintergroenten

Vroege aardappelen die je pas hebt geoogst laten een lege plek na. En vermits het pas juli is zou het zonde zijn om er niet een tweede teelt achteraan te gooien. Wintergroenten, bijvoorbeeld. Heel wat kooltjes kunnen nu de grond in, op de plek waar de aardappelen hebben gegroeid. Je kunt nog steeds savooiekool planten, maar ook winterbloemkool, boerenkool, palmkool en zelfs spruitkolen.