Als je dacht dat je het in juni kalmer aan kon gaan doen, dan zit je goed fout. Juni is namelijk de start van een drukke zomerperiode, waarin nieuwe gewassen kunnen worden gezaaid en geplant, zowat alle groente schreeuwen om aandacht en je kunt binnenkort ook volop gaan oogsten.

Juni is een drukke maand in de moestuin en we kunnen alvast wel verklappen: de komende maanden blijft het nog wel even druk. Pas in het begin van de herfst wordt het weer wat rustiger. In juni is er dan ook een hele hoop te doen in de moestuin. De belangrijke klusjes zetten we even voor je op een rijtje.

Zaaien & planten in juni

In juni is er nog veel te zaaien en planten. Denk aan pompoenen, courgettes, koolrabi, tomaten, pepers, paprika’s, rode biet, witlofwortels, artisjok, kardoen en suikermaïs. Ook gewassen die je al binnen enkele weken kunt oogsten, zoals radijsjes kun je zeker nog zaaien. Over een paar weken kun je deze oogsten en ook dan kun je ze nog een keertje zaaien!

Oogsten

De eerste gewassen zijn nu klaar om te oogsten. Denk bijvoorbeeld aan vroeg geplante courgettes. Ook erwten en kruisbessen kun je nu oogsten. Heb je vroege aardappelen gepland, dan kun je deze in de loop van de maand ook oogsten, net als verschillende slasoorten. Vanaf nu zal je heel veel groenten uit je moestuin kunnen eten.

Juni staat natuurlijk ook erg in het teken van aardbeien. Ook deze kun je vanaf juni oogsten. Zorg er wel voor dat je vanaf dit moment je aardbeien beschermd tegen de vogels. Oogst ze ook niet te laat, zo voorkom je een vervelende wespenplaag.

Anderen lezen ook:  Alles over kolen kweken in de moestuin

De kas in juni

In april of mei heb je je kas als het goed is al eens schoon gemaakt. Heb je dat nog niet gedaan, doe dat dan alsnog. Zo zorg je ervoor dat er op bewolkte dagen genoeg licht je kas in komt. Op zonnige dagen kun je een schaduwdoek boven je kas hangen, om te voorkomen dat je gewassen verbranden.

Zet ook de deuren en ramen van je kas open en laat ze, gedurende warme periodes, open staan. Het is nu zo warm dat het in de kas voor veel planten te warm wordt als je de deuren en ramen dicht laat.

Watergeven

Vanaf juni wordt het ook droger en dat betekent dat je misschien wat vaker water zal moeten geven. Zorg ervoor dat je planten ruim genoeg water krijgen, zeker planten zoals pompoenen en courgettes zijn grote drinkers. Wil je water besparen? Denk er dan eens over om een regenton aan te schaffen, of maak gebruik van een druppelslang. Zo voorkom je dat er veel water verloren gaat én hoef je niet constant met zware gieters te zeulen.

Onkruid wieden

Niet alleen je planten groeien flink nu, het onkruid krijgt ook een flinke groeispurt. Het is nu verstandig om regelmatig onkruid te wieden, anders neemt het zo je hele tuin over. Natuurlijk kun je het onkruid op sommige plekken laten staan om de biodiversiteit in je tuin te ondersteunen. Haal je het onkruid toch liever weg? Dan kun je het natuurlijk ook nog gebruiken als mulch!

Anderen lezen ook:  Waarom iedereen zou moeten moestuinieren