Eet niet alleen buiten tijdens de warme zomerdagen, maar bereid hier ook je gerechten! Er is niets fijner dan buiten kunnen koken. Terwijl je partner op een tuinstoel van het weer geniet en je kinderen in de zandbak spelen, begin jij in de buitenkeuken aan een frisse salade of bijvoorbeeld een mals stukje vlees. Koken in de buitenlucht start bij de aankoop van een buitenkeuken. Buitenkeukens worden in talloze soorten, modellen en formaten aangeboden. Nog leuker is het om zelf een steigerhouten buitenkeuken te maken! Wist je dat er online bouwtekeningen te vinden zijn voor een dergelijk DIY-project?

Het grote voordeel van zelf een steigerhouten buitenkeuken maken, is het feit dat je deze naadloos aan kunt laten sluiten op je persoonlijke wensen. Naast het feit, dat zelf een keuken in elkaar zetten vaak goedkoper is. Zo heb je meer voor minder geld! Mogelijk voldoen bestaande modellen niet aan de eisen die jij hieraan stelt. De ene keuken is net te breed, de andere keuken biedt onvoldoende kastruimte om ingrediënten en kookgerei in te bewaren, enzovoorts. Heb jij al een beeld bij de eisen die je aan de buitenkeuken stelt?

Inspiratie opdoen voor een buitenkeuken

Voordat je aan de slag gaat met het ontwikkelen van een buitenkeuken, loont het om inspiratie op te doen. Online vind je verschillende websites met veel voorbeelden van buitenkeukens. Bij de ene buitenkeuken is gekozen voor het gebruik van staal, andere modellen zijn volledig van hout gemaakt en weer andere varianten gebruiken een combinatie van materialen. Zelf een buitenkeuken maken is vaak het makkelijkste, wanneer je kiest voor het gebruik van steigerhout. Dit materiaal is relatief eenvoudig te bewerken en blijft daarbij een lange tijd mooi.

In plaats van een buitenkeuken van hout of metaal, kan ook het gebruik van steen het overwegen waard zijn. Een stenen buitenkeuken metsel je zelf, of laat je door een timmerbedrijf opbouwen. Net als bij het volledig zelf maken van een houten buitenkeuken, kun je ook een stenen variant op maat laten ontwikkelen.

Wensen voor de buitenkeuken uitwerken

Om te voorkomen dat je tijdens het ontwerpen van je nieuwe buitenkeuken belangrijke elementen vergeet, is het verstandig om je wensen vooraf op een rijtje te zetten. De inspiratie die je online opdoet komt hierbij goed van pas!

Bouwtekening voor je buitenkeuken downloaden

Zoals eerder al werd aangehaald, kun je de bouwtekening voor een buitenkeuken online downloaden. Door een dergelijke bouwtekening als basis te gebruiken voor je eigen buitenkeuken, ben je verzekerd van een degelijke basis. Je kunt de bouwtekening vervolgens naar eigen inzicht aanpassen om bijvoorbeeld extra planken toe te voegen aan de buitenkeuken, om nog wat haakjes te bevestigen, enzovoorts. Het blijkt vaak erg lastig te zijn om een bouwtekening helemaal zelf uit te werken. In het bijzonder, wanneer je relatief weinig ervaring hebt met de ontwikkeling van je eigen meubels.

Haal de juiste materialen in huis

Bij de keuze voor het gebruik van een online bouwtekening profiteer je van het feit, dat bij deze bouwtekeningen vaak staat aangegeven welke materialen benodigd zijn om de buitenkeuken te kunnen ontwikkelen. In de meeste gevallen wordt gewerkt met een combinatie van steigerhout en staal. Zoals eerder werd aangehaald is steigerhout relatief makkelijk te bewerken en daardoor een zeer geschikt materiaal voor de ontwikkeling van meubelen voor in de tuin. Naast een steigerhouten buitenkeuken kan ook een steigerhouten loungebank of bijvoorbeeld een bijzettafel van steigerhout erg leuk zijn. Het materiaal koop je in de bouwmarkt of online. Er zijn regelmatig particulieren die het steigerhout te koop aanbieden.

Tip: maak altijd gebruik van RVS schroeven en spijkers wanneer je aan de slag gaat met een buitenkeuken. Het voorkomt dat de schroeven al snel beginnen te roesten, wat de stabiliteit van je buitenkeuken in gevaar zou kunnen brengen.

Zorg voor het juiste gereedschap voor je klus

Niet alleen het gebruik van het juiste gereedschap is belangrijk. Zorg er ook voor dat je over kwalitatief goed gereedschap beschikt. Er is niets vervelender dan een haperende zaag of boormachine tijdens het bouwen van de buitenkeuken. In de bouwtekening staat vaak aangegeven welk gereedschap benodigd is. Daarbij kan het zaagblad van een goedkope zaag al snel krom komen te staan, met alle gevolgen van dien. Denk aan een schuine zaagsnede.

Spullen voor de buitenkeuken kopen

Nu de buitenkeuken bijna af is, kun je alvast beginnen met de aankoop van leuke accessoires! Denk aan de tangen die je nodig hebt om het vlees te grillen op de buitenkeuken, de keukengerei om een salade te kunnen bereiden, enzovoorts. Ook een bijpassend schort en bijvoorbeeld een handdoek en theedoek mogen natuurlijk niet in de buitenkeuken ontbreken!

Tip: in het ontwerp van je buitenkeuken kun je een wijnrek opnemen. Het geeft je keuken een hele mooie uitstraling. Perfect voor iedereen die in de zomermaanden van een glas witte wijn houdt.