Rozemarijn moet zowat één van de meest bekende keukenkruiden zijn. Met zijn doordringend parfum en opvallende harssmaak is het een zeer terechte plant om aan jouw kruidenverzameling toe te voegen. De plant groeit van nature uit aan de Middellandse zee, waar het klimaat zeer zacht en gematigd is. In onze gebieden is de plant niet altijd even winterhard, maar met wat bescherming en goede zorgen duurt het niet lang vooraleer je een uit de kluiten gewassen exemplaar bezit.

Zelf vermeerderen
Je kunt rozemarijn zaaien of stekken, al geven we er de voorkeur aan om de plant te stekken. Zaaien levert namelijk minder sterke planten op die gevoeliger zijn voor ziekten en schimmels en zogoed als zeker de winter niet zullen overleven. Je kunt rozemarijn in het voorjaar of in de late zomer (september) stekken en laten overwinteren in de kas. Neem 10 centimeter lange twijgjes die licht houterig zijn en snijd ze schuin af met een scherp mesje. Stop ze in zaaigrond, geef water en wacht geduldig af. Na gemiddeld drie weken beginnen de eerste wortels zichtbaar te worden. Plant ze vervolgens in aparte potjes en knip er vrij snel de kop van de plant uit, dat dwingt ze om zijscheuten te maken en dus bossiger te worden. Vanaf mei geef je ze een plekje in vollegrond of in een pot.

De ideale plek
Rozemarijn is een mediterrane plant die het bij ons matig goed doet. Omdat de plant niet altijd onze winters in België en Nederland overleeft – omwille van hevige vorst en natte winters -, zet je hem dus maar beter op een beschutte plek en een goed gedraineerde bodem. Het liefst van al groeit rozemarijn in een rotsachtige tuin met een kalkrijke grond. De plant verlangt geen grote hoeveelheden meststoffen, maar weet een flinke portie compost in het plantgat wel te appreciëren. Geef de plant een plekje in de zon maar vermijd wind – die ’s winters erg gemeen kan zijn.

Anderen lezen ook:  Scharlei of muskaatsalie

De verzorging
Geef af en toe water tijdens extreem droge periodes, maar overdrijf niet. Rozemarijn groeit het liefst in een droge omgeving. Planten die te groot zijn geworden steun je met een stok en touw. Verwijder ook regelmatig het onkruid dat in de buurt groeit, dat voorkomt schimmels en belagers. Als rozemarijn te nat wordt, dan kan er wortelrot optreden. In de winter kun je de plant extra beschermen door stro aan de voet van de plant te leggen en ervoor te zorgen dat ze uit de wind staat. Kweek je rozemarijn in potten, dan zet je die tijdens de winter beter in de kas.

Oogsten en gebruik
Je oogst rozemarijn bijna het hele jaar rond. Knip af en toe wat takjes af en verwerk ze vers, dan is de smaak het sterkst. Je kunt ze ook laten drogen, maar dan verlies je een hoop aroma. Bij vleesgerechten op de barbecue of grill is rozemarijn een echte smaakmaker. Of wat dacht je van aardappeltjes in de oven en wildbereidingen? Rozemarijn doet het ook uitstekend in sauzen en soepen of bij vis.