Januari staat in het teken van goede voornemens en een nieuwe start. Het duurt nog even voor we weer volop kunnen oogsten, maar je hoeft deze maand zeker niet stil te zitten. Maak nu alvast een plan voor de zomer en verwijder her en der het onkruid om schade aan planten te voorkomen.

  1. Een tuintje onder glas

Ben je in het bezit van een kas? Dan heb je een streepje voor ten opzichte van je buur die het fijn vindt om te pochen met de eerste en laatste oogst. Want dankzij dat tuintje onder glas kun je het seizoen tot wel twee maanden verlengen. Je begint een maand vroeger en eindigt een stuk later omdat de temperatuur er zelfs in het najaar aangenaam warm kan zijn. Tenminste, als de zon het niet laat afweten. Een superoogst moet je in de winter niet verwachten, maar een aantal slasoorten, veldsla en zelfs spinazie haal je nu met gemak binnen. Voorspelt de weerman of -vrouw strenge vorst? Bescherm de planten dan met een vries- of vliesdoek.

  1. Plan nu de zomer

Als je de komende zomer wilt genieten van zelfgekweekte groenten en kruiden, dan moet je nu aan de slag met het plannen van wat er de komende zomer in je tuin zal groeien. Maak een lijstje met daarop de planten die het goed en minder goed deden en schuim het internet af op zoek naar nieuwe variëteiten.

  1. Onkruid wieden doe je zo

Een tuin vol onkruiden laat een slordige indruk na. En na enige tijd kunnen ze ook je planten schade toebrengen. Onkruid neemt zonlicht weg en verspreidt ziekten en belagers. Denk maar aan hun taak als tussengastheer. Een hoop schimmels en insecten houden zich schuil en belagen vervolgens je planten. Je haalt ze dus maar beter tijdig weg. Oppervlakkig schoffelen of met de hand verwijderen is de beste oplossing. Laat de spade in het tuinhuis staan, want door te spitten geef je de onkruidzaden licht en lucht. Een essentiële factor om te kiemen. Onkruid wieden is een vervelende taak, omdat het ook nooit ophoudt. Maar door tijdig te wieden voorkom je achteraf een hoop werk. Grote onkruiden, die nog geen bloem hebben gevormd, kunnen in en op de composthoop of -bak. Kleine onkruiden laat je dan weer beter liggen in de zon. Ze drogen netjes uit en vormen geen gevaar. Of je geeft ze aan de kippen. Die staan er letterlijk om te springen.

Anderen lezen ook:  De kas in mei