Wil je graag een nieuwe tuin aanleggen, maar wil je de kosten het liefst zo laag mogelijk houden? Dat is mogelijk, een tuin aanleggen hoeft geen dure klus te zijn. Door simpele elementen toe te voegen aan je tuin, kun je al een hele andere look creëren. In dit artikel bespreken we alle tips rondom het aanleggen van een voordelige tuin.

Tuinontwerp

Wanneer je plannen hebt om je tuin te veranderen, heb je allereerst een tuinontwerp nodig. Een tuinontwerp is een overzicht van hoe de tuin eruit komt te zien. Dit kun je uitbesteden aan een hovenier, maar wanneer je voordelig een tuin wilt aanleggen, kun je op dit element prima besparen. Je kunt zelf je eigen tuinontwerp maken aan de hand van het internet. Hier zijn talloze variaties te vinden van goedkope tuinontwerpen.

Als je voor een goedkope tuinaanleg gaat, kun je hier ook rekening mee houden in het tuinontwerp. Zo zullen luxe elementen zoals een overkapping of vijver de prijs van de tuinaanleg verhogen. Kies in plaats daarvan voor elementen zoals kunstgras en goedkope terrastegels.

Materialen

Wanneer je de elementen hebt gekozen voor je tuinontwerp, zijn de materialen ook van grote invloed op de totaalprijs van de aanleg van de tuin. Wil je graag terrastegels kopen? Dan zijn betontegels een goedkopere optie dan keramische tegels. Je kunt ook de kosten verlagen door een combinatie van gras en bestrating te kiezen. Bekijk dus van tevoren wat de mogelijkheden zijn. Door te kiezen voor een combinatie van gras en bestrating houdt je de kosten laag en heb je afwisseling in de tuin.

Tuinaanleg

Voor het aanleggen van de tuin is het inzetten van een hovenier een handige optie, iemand die vakbekwaam is en die ervoor zorgt dat het tuinontwerp zo strak mogelijk tot leven wordt gebracht. Toch kun je een aantal voorbereidingen treffen die de kosten van het inhuren van een hovenier verlagen. Zo bespaar je al door de materialen zelf te kopen en te halen in de bouwmarkt.

Daarnaast kun je voorbereidend werk zelf uitvoeren, zodat de hovenier minder werk heeft aan de tuin en dus minder zal rekenen. Denk bijvoorbeeld aan het weghalen van oude planten of bestrating. Ben je van plan een tuinafscheiding te creëren? Door een buxushaag te planten heb je niet alleen een goedkope schutting, maar ook nog eens groen in de tuin!

Hovenier

Kies tot slot voor een hovenier die aangesloten is bij de vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en die over een tuin-keurmerk beschikt. Dit geeft een goede indicatie van de kwaliteit van de werkzaamheden van de hovenier. Daarnaast heb je altijd recht op 12 maanden garantie als er iets niet goed is uitgevoerd. Op deze manier weet je zeker dat je het eerste half jaar geen extra onderhoudskosten zult hebben.