In de kas kun je aardbeien al vanaf mei plukken, in openlucht is dat vaak vanaf juni en juli, afhankelijk van de rassenkeuze. Pluk de vruchten met het steeltje en pas wanneer ze helemaal gekleurd zijn. Men onderscheidt doordragende en eenmaaldragende rassen.

Het verschil
Doordragers produceren vruchten van mei tot september en oktober, eenmaaldragende rassen beperken zich tot het vormen van vruchten gedurende ongeveer één maand. Aardbeien kun je heel even in de koelkast bewaren, al smaken ze nog zo goed wanneer je ze à la minute verwerkt. Selecteer alleen de beste exemplaren. Beschadigde vruchten haal je ertussenuit en gebruik je bijvoorbeeld voor onder andere het maken van confituur.

TIP
Geef aardbeien een laagje stro aan de basis van de plant, zo gaat het onderaan niet schimmelen en blijven je vruchten onaangeroerd. Om wespen en andere vervelende beestjes op een afstand te houden is het trouwens ook belangrijk om beschadigde of overrijpe vruchten tijdig van de plant te halen. Rijpe vruchten bevatten namelijk lokstoffen die het je flink lastig kunnen maken.

Anderen lezen ook:  3 heerlijke aardbeien