Ben je op zoek naar iets anders dan gewoon aardappelen? Maak deze knapperige aardappelpannenkoek met polenta en kaas. Mmm….

 

Ingrediënten / 2-4 personen

500g aardappels, geschild en grof gehakt
1 ui, in dunne ringen
Extra vergine olijfolie
100g belegen cheddar of plantaardige cheddar, geraspt
3 el polenta
Voor erbij:
Een bosje bladgroente (ca. 200g), bijvoorbeeld Chinese kool, cavolo nero, boerenkool
Een klein bosje peterselie
Een klein bosje koriander
1 biologische citroen

 

Bereiding

Schil de aardappel en kook ze in 20 minuten zacht in een pan water met flink wat zout. Giet ze af en laat ze droogstomen.
Verhit intussen wat olijfolie op halfhoog vuur in een koekenpan van 22 cm met antiaanbaklaag en bak de ui zacht en zoet, maar niet bruin. Dit duurt 8-10 minuten.

Doe de aardappels in een kom en prak ze licht met een lepel. De pannenkoek mag stevig zijn, maar maak de stukken niet te groot. Voeg de ui, kaas en polenta toe, en kruid het mengsel met zout en peper. Verhit op hoog vuur wat olijfolie in de pan. Druk het aardappelmengsel in de sissende olie tot het een grote pannenkoek vormt (het moet op een Spaanse tortilla lijken. Bak de pannenkoek nog 10-15 minuten op laag tot halfhoog vuur tot de bodem goudbruin is.

Wikkel een theedoek om je hand, leg een bord op de pan, keer de pan om zodat de pannenkoek met de gare kant omhoog op het bord ligt, laat hem weer in de pan glijden en bak hem nog 10-15 minuten op de andere kant tot hij aan beide kanten goudbruin is. Druk eventuele scheuren niet dicht, de pannenkoek vormt tijden het bakken weer één geheel.
Bak de groenten in wat olijfolie, zout en peper. Besprenkel de kruiden met olijfolie en citroensap en een flinke snuf zout. Serveer de groenten en kruiden op de stukken pannenkoek.

Anderen lezen ook:  Walnotenbrood

 

EEN
Anna Jones
ISBN: 978946404043
www.fontaineuitgevers.nl