Het weer in april kan nog alle kanten op, het kan nog erg koud zijn, maar met wat geluk krijgen we deze maand ook prachtige lentedagen voorgeschoteld. In de moestuin wordt het steeds drukker (en leuker), je kunt zaaien en planten en misschien wel al een eerste keer oogsten! Wij geven tips voor de moestuin in april. 

1 De moestuin in april: verspenen

Verspeen alle groenten en kruiden die hun eerste echte blaadjes krijgen. Na het verspenen, kun je de plantjes uitplanten in de vollegrond of in de kas of serre.

tomaten verspenen

2 Zomerwortelen zaaien

Zaai zomerwortelen, op een zonnige plek. Bescherm ze tegen eventuele nachtvorst en houd ze onder een insectengaas – om de wortelvlieg te slim af te zijn.

3 De eerste oogst

Je oogst nu sla, radijsjes, tuinbonen (die je vorige winter hebt geplant), de eerste warmoes, spinazie, veldsla en tegen het eind van de maand zelfs de allereerste asperges.

radijsjes oogsten

4 Spinazie zaaien

April is de ideale maand om spinazie te zaaien, als je dat nog niet hebt gedaan. Spinazie is lekker door talloze gerechten, een heerlijke groente voor in jouw moestuin dus!

5 Bloemen in de moestuin

Zaai eenjarige bloemen zoals Tagetes, Zinnia, vlijtig liesje en onder andere Cosmos. Bloemen zoals Tagetes zijn onder andere goed voor de combinatieteelt.

Bloemen in de moestuin

6 Tijd om courgettes en pompoenen te zaaien

Vanaf half april kun je probleemloos pompoenen en courgettes zaaien. Plant 1 zaadje per pot, ze houden er niet van om verplant te worden. Zeker weten dat je in de nazomer geniet van een overweldigende oogst.

7 Lathyrus zaaien

Zaai Lathyrus (ook wel reukerwt genoemd), als je dat nog niet hebt gedaan. Je hoeft nu niet meer voor te zaaien, je kunt meteen in de vollegrond aan de slag.

Anderen lezen ook:  De wereldkeuken: okra

Wist je dat je met lathyrus de lathyrusbij lokt? Zet de plant dus naast een insectenhotel, dan kan de bij daar direct schuilen. 

Insectenhotel ophangen

8 Insectenhotel ophangen

Heb je nog geen insectenhotel, hang het dan deze maand nog op. Hier nestelen allerlei nuttige beestjes zich. Ook leuk: zelf een insectenhotel maken.

9 Erwten zaaien en planten

Zaai en plant nog de hele maand erwten. Probeer ze om de twee weken te zaaien, zo kun je de oogst straks spreiden.

de moestuin in april

10 Aardappelen poten

Aardappelen zijn makkelijk te kweken en lekker bij iedere maaltijd. Je kunt ze deze maand nog de hele maand poten.

Probeer ook eens: aardappeltjes met rozemarijn

11 Nieuwe plannen maken voor je moestuin in april

Ben je pas begonnen met je moestuin? Deze maand is een prima maand om je moestuin aan te leggen, houdt hierbij rekening met combinatieteelt in de moestuin. Ga je aan de slag met een vierkantemetermoestuin? Lees hier alles wat je moet weten voor je begint.

Bekijk ook wat je deze maand aan de kas kunt doen

Geniet van je moestuin in april! Al nieuwsgierig naar de moestuinklusjes van mei? Je vindt ze hier.